Open

De duiven kunnen nu dag en nacht in de open ren. In deze periode liggen ze de gehele dag in de regen. Duiven afharden moet je in de herfst- en wintermaanden doen, niet vlak voor het vliegseizoen.

Ze gaan nu nog niet los, maar zodra ze hun nieuwe verenpak aan hebben, komen ze regelmatig buiten. Verder kijk ik er in de winter niet echt naar om, dat heb ik nooit gedaan. Vroeger gingen alle duiven in een grote ren in de loods van mijn schoonvader waar ze in het voorjaar pas uit kwamen.

Het rui- en kweekseizoen behoren voor mij niet tot de leukste seizoenen. Ik bloei meestal vlak voordat de vluchten beginnen weer op.

Vroeger starten

Afdeling 5 neemt schijnbaar het voortouw en gaat eerder beginnen met de jonge duiven. Eigenlijk zou iedereen in juni moeten starten. Als Afdeling 5 eerder start, moet Brabant 2000 dat ook doen. We varen elk jaar in elkaars vaarwater, waarbij Brabant 2000 altijd aan het kortste eindje trekt. Wij moeten dan wachten tot Afdeling 5 klaar is met alle groepslossingen.

Hier verliezen we elk jaar een hoop jonge duiven met de eerste vluchten. Te laat lossen door twijfelende afdelingen voor ons is daar de grootste oorzaak van.

Zo vind ik ook dat we de eerste vluchten niet te ver uit het oosten moeten lossen met die aanhoudende westenwind. De duiven worden te ver het land in gedreven en komen tussen duiven van verdere afdelingen terecht, waardoor wij ze niet meer terugzien.

Verliezen zijn van deze tijd, maar we hebben daar ook zelf schuld aan. Te laat starten met de wedvluchten, bijvoorbeeld. Men wil een hoop opleervluchten vooraf organiseren, maar een serieuze duivenmelker doet daar niet aan mee. Hier gaan ze alleen mee als er prijzen aan gekoppeld zijn, anders vind ik het een verkwisting van tijd en geld.

Eén opleervlucht zou in mijn ogen voldoende moeten zijn. Ik zie elk jaar mensen aan drie opleervluchten deelnemen. Zij geven vervolgens na drie wedvluchten geen duiven meer mee omdat ze er geen meer hebben of omdat ze allerlei problemen hebben opgedaan in de reismand.

Boven de 400 km

Wij hebben in onze afdeling gelukkig tweemaal de kans gehad om boven de 400 km te spelen. Daar werd voor mij veel duidelijk, want de duiven die ik voorheen niet op de uitslag zag, waren er nu wel. Als ze die kansen niet gekregen hadden, had ik ze waarschijnlijk uitgeselecteerd. Nu zijn ze volgend jaar misschien wel mijn betere.

In Afdeling 5 hebben ze één keer 350 km gehad, verder alleen veredelde vitesse vluchten. Ja, weliswaar minder verliezen dan hier, maar de helft van wat overbleef zal daar naar de poelier gaan. Hieronder ook duiven waar zeker potentie in zit, maar die zich simpelweg niet konden ontplooien dit jaar.

Is dat dan de duivensport die we willen? Louter korte vluchtjes, geen verliezen en de helft na het seizoen naar de soeppan verwijzen? En dan moet je nog een kunstenaar zijn om de goede eruit te vissen. In allerlei kwakzalvers die duiven tegen betaling selecteren geloof ik namelijk niet.

Op bouw selecteren zal best, maar de grootste scharminkels heeft een goede duivenmelker tegen de laatste vlucht allang zelf verwijderd. En in duiven kijken lukt op eigen hok al niet, laat staan op dat van een ander.