Vooruitkijken

Het voor mij minst aantrekkelijke seizoen breekt aan, namelijk die van de prijsuitreikingen. Ik ga ‘s avonds niet graag van huis en ontvang dan ook niemand. Het lange zitten, luisteren naar langdradige omroepers en verhalen over duiven of prestaties uit een ver verleden, is niet echt aan mij besteed.

Het liefst ben ik met de duiven zelf bezig. Nieuwe koppels vormen en voorbereidingen treffen voor het seizoen 2023. Beurzen bezoek ik ook zelden, want die zijn al 30 jaar hetzelfde. Maar gelukkig is niet iedereen zoals ik ben.

Wel ga ik deze winter wat meer hokbezoeken doen, vooral bij bekende liefhebbers waar ik geregeld contact mee heb, maar er gewoon nog niet aan toegekomen ben ze te bezoeken.

Dezer dagen

De duiven zitten aan een paratyfuskuur, ditmaal is dat 14 dagen Cona-Paratyfus van een Belgische dierenarts. Na deze kuur worden ze geënt met een dode entstof van diezelfde dierenarts en daarna krijgen ze allemaal een kwart Flagyl en een luisdruppel.

Om de dag zit er Sedochol of Naturaline met extra look in het drinkwater. Over het voer gaat onze Origanum Red met 2x per week Prestavit of Octavit. Ook alle dagen een pikpot Champions Mineralenmix op 1 kg voer. Voeren is eenmaal daags, een bad eenmaal per week en het hok zuiver maken ook.

De hokken ben ik momenteel aan het aanpassen. Het kweekhok is inmiddels verkleind en zo goed als klaar. Het vlieghok moet nog aangepast worden. Ik wil de midfond doffers apart van de dagfond doffers. Reden: de afdelingen willen toch niet veranderen.

Nu korft men de dagfond op donderdag in en dan blazen de midfond doffers zich elke keer op omdat de helft van de doffers er een dag eerder uitgehaald is. Ik wil dat wijzigen, zodat er geen terugval is op de midfond. De duivinnen schijnt het niet uit te maken, dus die komen allen in één hok. Hier zijn de prestaties van doffers en duivinnen nagenoeg gelijk op alle disciplines.

Verder blijft het uitproberen om nog betere duiven te kweken die allround zijn. Afstandsgeschikte duiven vallen hier af. Ik heb genoeg goede snelle duiven gehad die bezweken op de dagfond. Duiven kapot spelen op de dagfond, daar geloof ik niet in. Mijn beste dagfond duiven deden het jaar erop op de vitesse ook weer gewoon hun best.

Vernieuwing kweek

Twee toppers verhuizen naar de kweek, dat zijn Turbo Millennium (3x teletekst en ook dit jaar 1e Generaal Asduif alle vluchten in onze vereniging) en zijn broer Mathieu (won 4x per duizendtal met verschillende 1e prijzen en 2x teletekst). Beide uit het Millennium koppel en dus ook broers van topkwekers Olympic Millennium, Avatar en Grey Millennium.

Van Jan gaat de 4e nationaal Asduif dagfond naar de kweek (kleinkind Super Rossi) en ook de super jonge duif van Rene Roks met de 1e, 2e en 8e in de afdeling dit jaar (kleinkind Super Rossi).

Van Frans Maris komt er een dochter van Olympiade duif Martha via mijn Chinese vriend Q Wenbo, alsmede een dochter van Proxi en een koppel late jongen uit hun laatste topper Prima. De Maris duiven pakken goed op mijn eigen duiven. Ook is dat een kleine kolonie met topresultaten op alle afstanden.

De samenkweek jongen uit Luka Modric van Eijerkamp x Pure Gold (1e Asduif WHZB) worden ook op de kweek getest. Ook dat is duivensport: vooruitkijken, nieuwe koppels maken en af en toe vernieuwen. Deze vernieuwing vervolgens testen en verwijderen als ze niet voldoen. We testen ze daarvoor op twee afdelingen die 200 km uit elkaar liggen.