Genoeg is genoeg

Dezer dagen zijn we druk bezig het kweekhok te verkleinen, zo’n 40% is inmiddels afgebroken. Volgend jaar houd ik zo’n 20 koppels, dat zijn er meer dan genoeg. Ik ga wel weer voedsterkoppels houden om het aantal jongen te kunnen kweken voor hier en in Friesland.

Voor de tien beste doffers zijn er aparte ruimtes, zodat ik ze gemakkelijk over kan koppelen. Eén koppel blijft voorgoed bijeen en negen koppels zijn testkoppels waar ik er maar vier van kweek met één duivin.

Bij de vliegduiven zijn er 30 bakken, maar ik denk dat ik er maar 24 vul. De laatste jaren geniet ik – al zij het gedwongen – meer van het oude dan van het jonge duivenspel. Door al dat wijzigen en veel te laat starten elk jaar is de lol er wel af.

Men wil er ook niet van leren. Ook dit jaar raakten we weer een vlucht kwijt door de hitte en dan natuurlijk nog de liefhebbers die getroffen zijn door de vogelgriep. En dat zal naast hitte ook elk jaar terugkomen, vrees ik. We gaan in 2023 massa’s jaarlingen verspelen, dat kan niet anders.

Ik steek het dan ook niet onder stoelen of banken dat er organisatorisch iets moet veranderen. Om de duivensport te redden moeten er wijzigingen plaatsvinden binnen het bestuur, want men stuurt onze sport nu regelrecht de afgrond in.

Wat organisatie betreft mogen er enkele blijven, wat het vliegprogramma betreft moeten enkele plaatsmaken voor liefhebbers die tot de betere spelers van het land behoren. En dan van elke categorie iemand, zodat er geen eigenbelang kan ontstaan.

Ik hoop dat bij een ieder de ogen open gaan en dat men niet langer pikt wat er gebeurt, anders is er voor de liefhebbers onder de 65 jaar geen duivensport meer over 10 jaar. Denk daar maar eens goed over na deze winter.

Afgelopen zondag was ik in Friesland en ik schrok van dat windmolenpark onderweg. Als daar een groep duiven doorheen vliegt is na 25 km 20% geraakt door een molenwiek. Ook de terugkerende elektriciteitscentrales in Nederland en de daarbij behorende draden gaan steeds meer duiven verwonden. Groene stroom gaat ons nogal wat duiven kosten.