Orléans

Aanstaande zaterdag is de laatste tour vanuit Orléans. Vroeger lag ik hier de gehele week wakker van, vooral wanneer ik ze op donderdag super had ingekorfd.

Van mij mag Orléans een maand eerder vervlogen worden, want rond deze tijd is het weer – vooral na een droge zomer – vaak wisselvallig. Het is ook meteen een WZW wind en dat is voor ons niet zo gunstig.

Desalniettemin zal ik er alles aan doen. De duiven hebben dit jaar geen top forme bereikt, maar het seizoen is pas over na de laatste vlucht. De kwaliteit is beduidend minder dan vorig jaar, maar de genen om te winnen zijn in verschillende duiven aanwezig.

Waarom kweek je het ene jaar betere jongen dan het andere? Mijn kweekduiven starten altijd kerngezond en goed voorbereid. Verschillende koppels stonden ook gelijk aan voorgaande jaren. Voor mij staat vast dat je top forme onder de kweekduiven moet hebben om superjongen te kweken.

Iemand vroeg mij of de duiven die nu slecht presteren allen meteen geruimd moeten worden. Nee, dat is wel het domste wat je kan doen. Een duif die klasse uitstraalt, ook al heeft ‘ie dat nog niet laten zien, verwijder ik nooit.

Ik kan verschillende topduiven opnoemen die hier als jong en zelfs als jaarling ondermaats presteerden, maar als tweejarige toch NPO-vluchten wonnen en bij de nationale Asduiven stonden.

Zo heb ik ook superjongen gehad die als een- en tweejarige niets meer wonnen, maar later wel goede duiven voortbrachten. De jongen waar ik niet mee verder ga worden hier door verschillende liefhebbers opgehaald en zij kweken daar elk jaar nog top 10 NPO en/of 1e prijswinnaars uit.