Kinderziektes

Een goede basisweerstand is erg belangrijk voor mens en dier, maar virussen lijken zich daar voortdurend op aan te passen. We zien dat met one eye cold wat elk jaar heftiger wordt. Voorheen kon je dit met een keer uitroken wel onder controle houden, maar dat is nu niet meer vanzelfsprekend.

In de jaren ’90 sprak men van ‘het vliesje’, elke jonge duif kreeg er op een gegeven moment last van. Cortisone druppels waren daarom populair toen, vooral Neo-Cortef. Met het verdwijnen van deze druppels verdween ook het vliesje. Althans, ik hoor of lees er al 20 jaar niet meer over.

Ik meen dat het 1991 was toen wat oude duiven de 1e prijs wonnen en amper een paar minuten later dood aan de drinkpot hingen. Men sprak toen over een ernstige variant van ik meen adeno. Nadien hoorde je daar niet meer over.

Jaren geleden kregen mijn jonge duiven het rotavirus. Vele noemen dat adeno, maar dat heb ik al zo vaak gehad. Bij adeno ging niet één duif dood en werkte enkele dagen Belgamco en Cobel voortreffelijk.

In dat rota jaar hield niets het sterven van de jonge duiven tegen. Elke dag raapte ik dode jongen op, ik denk zo’n 20 in totaal. Die het overleefden waren meestal niets waard op de vluchten en leken dus voorgoed aangetast vanbinnen.

Ik ben vanaf toen gaan enten met rota/PMV en de problemen deden zich niet meer voor. Toch moet ik hout vasthouden, want ik hoor van clubgenoten dat ze ondanks diezelfde enting alsnog een half hok dood hadden. Het moet je maar net treffen. Zoals met veel ziektes en plagen is het meer een kwestie van geluk of pech hebben.

Mid- en dagfond tegelijk inmanden

Gisteren schreef ik over de midfond gelijk inmanden met de dagfond. Ik heb een hok doffers en een hok duivinnen, dus mid- en dagfond in één hok.

Een duif is niet gek. Wanneer je de helft op donderdag uit het hok vist, zit de rest er beteuterd bij. Op vrijdag hebben dan vooral de doffers waterige mest en eten ze minder, ook omdat alles al opgevoerd is voor de dagfond inkorving.

Wil men op de midfond het beste uit de duiven halen, dan is het met dit huidige vliegprogramma beter om die duiven op een apart hok te zetten. Maar goed, lang niet iedereen is in de gelegenheid om overal aparte hokken voor te plaatsen. Vandaar dat ik denk dat het beter is om voortaan dag- én midfond op donderdag in te manden.