Zaterdag Niergnies

Momenteel zijn het nog rondjes om de kerk voor de jonge duiven. Ik scheid ze op 6 augustus en dan kan de bal gaan rollen. Hopelijk zijn alle one eye cold problemen dan ook definitief overwonnen en gaat de schwung erin komen.

Tussen de vluchten door rijd ik er niet mee. Misschien aan het einde van het seizoen, maar dat hangt dan van het weer en het trainen aan huis af. Ze trainen hier eenmaal daags, net als de oude duiven.

Mijn manier van voorbereiden en verzorgen is al jaren hetzelfde en dat blijft zo. Dit heeft in het verleden meer dan eens tot succes geleid, dus waarom veranderen?

De aanpak van Jan in Afdeling 11 is nagenoeg gelijk. Hij weet exact wat en hoe ik hier alles doe, maar is baas op eigen hok. Daar bemoei ik mij verder niet mee. We leren wel veel van elkaar doordat we onze ondervindingen delen.

Super Millennium is in de Friese Fondclub en de Noordelijke Unie 1e Asduif dagfond geworden, een toppertje dus. Hopelijk gaat ze ook veel goede nazaten opleveren.

Verzorging jonge duiven

De medicatie bestaat momenteel uit een middel tegen adeno voor 1 à 2 dagen en bij twee nachten mand B.S., ook 1 à 2 dagen. Verder vers water, soms met Naturaline of bij extreme hitte Belgasol erin.

De voeding is bekend, al ben ik de jonge duiven al wat aan het opvoeren met extra NPO-mix op de laatste dagen. Op zaterdag en zondag Prestavit en op dinsdag en woensdag Octavit over het voer, altijd aangeplakt met Origanum Red. De mineralenemmer krijgen ze nu tot woensdagavond los in een schoteltje toegediend, ongeveer een stenen pikpot per 20 duiven na hun laatste voedingsbeurt.

Ideeën voor volgend jaar

Het grootste deel van het seizoen zit erop. Ik hoop dat men tot inkeer komt en enkele dingen gaat aanpassen voor 2023, zoals eind juni starten met de jonge duiven. Het is inmiddels duidelijk dat de verliezen beslist niet minder worden van later starten.

De afdelingen die kort aan de Belgische grens wonen zouden twee weken eerder moeten beginnen. Nu staan we elkaar namelijk voor de voeten en moeten we telkens wachten op afdelingen die verder wonen en vervolgens in meerdere groepen lossen.

Ook zou men moeten overwegen om de mid- en dagfond gelijktijdig in te manden, daardoor heeft iedereen een extra avond vrij. Verder de vitesse vluchten tussen de dagfond in laten vallen, want dan worden daar veel meer duiven op gespeeld.

Men zou er ook goed aan doen om meerdere nationale dagfondvluchten te organiseren en ook wat eerder in het jaar. De deelname is dan groter en mocht er zoals dit jaar een komen te vervallen, dan heb je nog mogelijkheden over.

Verder enkele jonge duivenvluchten boven de 450 km op de kortste afstand, want er worden vandaag de dag teveel jaarlingen verspeeld wegens een gebrek aan ervaring.

Wat kampioenschappen betreft zou er slechts één nationaal kampioenschap moeten komen, want daar zijn er inmiddels veel teveel van. Iedereen praat over ‘nationale Asduiven’, terwijl dat overal verschillende duiven zijn. Een duif die de beste is, dient dat overal te zijn. Men weet niet meer wat het hoogst aangeschreven staat.

Zo vind ik wat Asduiven betreft dat alle vluchten per categorie moeten tellen. Een keer een misser is een misser. Nu kan een duif die 5x vroeg scoort op vijf vluchten onder een duif eindigen die maar 4x vroeg scoort op vijf vluchten en één keer heeft gemist.

Kampioenschapspunten behoort men te allen tijde uit het afdelingsspel te halen. Deze worden nu vaak nog uit zwakkere samenspelen gehaald, waardoor je een totaal vertekend beeld krijgt.