Het oude duivenseizoen is klaar

Bij de oude duiven kunnen de boeken toe. Ik weet nog niet of ik deelneem aan de nalijn. Eerst wilde ik ze op totaal weduwschap houden, maar wegens de vraag naar late jongen worden de tien beste koppels aankomend weekend gekoppeld.

De dagfond vanuit Issoudun werd overal door goede hokken gewonnen. De Gebr. Leideman uit Collendoorn hadden hun duiven zoals verspeld dik in orde. Comb. van Wanrooij was een inkoppertje, die hebben bijna alle dagfond NPO-vluchten gewonnen. Wat een superduiven en top team daar.

Bij goede vriend Oliver Sabol van Team Eijerkamp ook tweemaal top 10 NPO. Zelf ben ik ook zeer tevreden met drie van de vijf vluchten top 10 NPO en bij Jan Timmermans in Friesland vier van de vijf vluchten top 10 NPO. Het scheelde niet veel of het was vijf uit vijf.

Jan heeft provinciaal op de dagfond de 2e Asduif met Super Millennium en ik in Brabant 2000 waarschijnlijk de 2e Asduif dagfond met Olympia.

Bij Jan zijn alle dagfondvluchten kuitenbijters wegens de afstanden van vaak ruim 700 km. Dat maakt het wel ideaal om de afstand geschiktheid van onze duiven te testen. Ook daar bijna altijd nazaten van Super Rossi gekoppeld aan nazaten van het Millennium koppel.

Jonge duiven

Vanaf nu ga ik me focussen op de jonge duiven, zij blijven nog twee weken samen en gaan dan uiteen.

Zo sprak ik onlangs met een groot kampioen die veel duiven inzet, maar ze een heel andere opleiding geeft dan mij. Hij speelt super en heeft naar eigen zeggen weinig duiven verspeeld. Toch doen we niet voor elkaar onder over alle jonge duivenvluchten gerekend. Ik speel alleen met veel minder stuks, omdat de selectie hier al voor de vluchten begint.

Zo heeft iedereen zijn of haar eigen systeem en is het belangrijk dat je jezelf houdt bij datgene waarbij je jezelf goed voelt. Voor mij is dat dus een zwaar trainingsprogramma.

Ik sprak ook een jeugdige kampioen uit België. Wat die al gewonnen heeft – vaak met de jonge duiven op de nationale klassiekers – kunnen vele hem niet nadoen. Hij startte met 100 jongen, maar schaamde zich eigenlijk tegenover zijn medespelers en inkorvers omdat hij met zoveel duiven begon. Ook in België krijg je de hokken niet meer geteld die met meer dan 200 duiven starten.

Kampioenen

Zo was Grootmeesters ooit een mooie, vernieuwende competitie, maar als men van de 4e Grootmeester ook een reportage gaat maken omdat de vorige drie er al een hebben gehad, dan is daar de glans wat mij betreft ook af.

Op een tentoonstelling elke deelnemer dezelfde prijs geven, is ook niets voor mij. Elke sport kent winnaars en verliezers en de meeste podia gaan niet verder dan plaats 1, 2 en 3 omdat zij degene zijn die alle shine verdiend hebben. Maar goed, zo kijk ik ernaar.

Tegenwoordig willen ze van iedereen een kampioen maken. Vroeger had je de teletekstvluchten, maar toen men van vitesse vluchten ook teletekstvluchten ging maken, ging ook daar de glans af.

Nationale dagfond

Terugkomend op de nationale vlucht van afgelopen weekend. Schijnbaar treft de afdelingen geen blaam, maar was er miscommunicatie omtrent het lossen tussen de nationale lossingscommissie. Logisch dat iedereen na zo’n weekend naar elkaar wijst. Ik laat het daar maar bij, het kalf is immers verdronken. Het is aan het NPO-bestuur om er verder in te duiken of niet.

Waarom Brabant en Zeeland op voorhand hebben besloten om zondag niet gelijk met Afdeling 5 en 6 te lossen, begrijp ik niet. Maar goed, daar zal men zelf wel redenen voor hebben.

One eye cold

Ik ontvang elke dag meerdere mails over one eye cold problemen. Het is in mijn optiek een virus wat eind juni in België begint en snel de grens met Brabant oversteekt en verder het land intrekt. Meestal is het na 3 weken wel weg, maar je moet uitkijken met uit laten zieken. Wordt het namelijk ornithose, dan zijn de problemen groter, dat zag ik vorig jaar bij een vriend. Dat is einde seizoen.

Veel vragen omtrent wat te doen natuurlijk, maar ik ben geen dierenarts. Een algehele controle kan nooit kwaad. Coccidiose en streptokokken zitten nu ook veel in de reismanden, dus als ik dan toch een advies moet geven, dan is het om enkele dagen mest te verzamelen en die door een dierenarts te laten nakijken.