De zon

Ik had het er onlangs met een Belgisch kampioen over dat ook daar de helft van de jonge duiven verloren lijkt te gaan alvorens het seizoen goed en wel begonnen is.

Het vreemde is dat er tijdens de vluchten ook nog elke week verliezen zijn. Je kan dus nooit denken dat ze het nu wel snappen en het kaf van het koren gescheiden is. Bij mij zijn evenveel mooie als minder mooie exemplaren verloren gegaan.

Bij de oude duiven is het in België net als in Nederland bijna vanzelfsprekend dat er op de vlucht dag nog duiven ontbreken. Hij denkt dat dit met het veranderende klimaat en de toegenomen straling te maken heeft. Daarnaast sluit hij de felheid en warmte van de zon niet uit. Ik zeg niet dat het niet waar is, op dat gebied spreek ik niemand tegen.

Ook ik ben tot nu toe veel jonge duiven kwijtgeraakt. Ik zal dan ook nooit iemand uitlachen om zijn verliezen, wat sommige mensen wel doen. Ik weet namelijk dat in de duivensport iedereen een keer aan de beurt komt.

Ik vraag ook niet snel aan iemand hoeveel duiven er nog moeten komen. Dit is ook zo’n hedendaagse trend. Het interesseert niemand hoe vroeg of laat je zat, ze willen alleen weten hoeveel duiven je kwijt bent. Dit wordt vervolgens met Jan en alleman gedeeld.

Hier krijgen de jonge duiven een harde leerschool. Ze worden regelmatig één voor één gelost en dat kost nu eenmaal veren. Leren doen ze er betrekkelijk weinig van, want ook nu nog worden er jonge duiven verspeeld, evenals ervaren oude duiven. Er loeren natuurlijk ook veel gevaren onderweg, zoals draden, kruislossingen en roofvogels.

Zo had ik vorige week een slechte trainingsvlucht met in de avond nog 25 jonge duiven weg. Meerdere kwamen gewond terug en met staartpennen eruit. Zelfs gisteren kwam er nog één terug. Mager, maar wel gezond.

Zoals ik al schreef zie ik dit liever dan wanneer men dezelfde dag al belt dat er een jong is binnengelopen. Wanneer het taai wordt boven de 300 km springen die zo weer ergens anders binnen als ze het even niet zien zitten.

De duiven herstellen snel, ik plaats die in een mand en na enkele dagen zie je er weinig meer aan. Alleen de gewonden zullen een week of drie nodig hebben voordat hun staart/verenkleed weer wat is aangegroeid.