Nieuwe lichting

De jonge duiven mogen zich over enkele weken gaan bewijzen. De temperatuur blijft zo te zien zomers, wat betekent dat ze aan de bak moeten. Vandaar dat het nu tijd is om ze te laten controleren op tricho, luchtwegproblemen en luis. Nu kun je daar nog wat aan doen, indien nodig.

Zelf heb ik afgelopen week de controles laten uitvoeren. Geen problemen gevonden, dus ze zijn er hier klaar voor. De jonge duiven blinken verder als pauwen wat te danken is aan de dagelijkse voeding en toediening van Origanum Red.

Nog enkele africhtingen op 30 km en het liefst één voor één als dit uitkomt. Momenteel nog zo’n 115 aanwezigen, al neemt dat aantal na de eerste keer grote mand vast nog wat af. Getallen doen mij verder niets, het gaat mij alleen om degene die overblijven en het dus aankunnen.

De jonge duiven krijgen net als de oude gewoon de basismengeling (80% Championsmix en 20% NPO-mix). Vanaf ca. 200 km geef ik elke avond na de laatste voerbeurt nog wat NPO-mix en doe ik op dinsdag- en woensdagochtend Octavit over het voer. In het begin van de week een beetje NPO-mix en dan elke avond ietsje meer, afhankelijk van de afstand en windrichting van de komende vlucht.

Elke duif krijgt vanaf de geboorte tweemaal per week Prestavit over het voer. Buiten het vliegseizoen op dinsdag en vrijdag, in het vliegseizoen op zaterdag en zondag (na thuiskomst, dus). Daarnaast elke dag Origanum Red en Champions Mineralenmix. Deze mineralen gaan normaal gesproken over het voer, maar de jonge duiven krijgen nu elke avond een pikpotje vol per 25 duiven. Hier zijn ze dol op.

De eerste paar vluchten is het oppassen geblazen met adeno, daarom doe ik de eerste weken 1,5 dag een middel tegen adeno in het water, samen met Belgasol. Na zo’n vier weken wordt dat B.S. en Belgasol. Zo handel ik al jaren en dat gaat altijd top.

Verder hebben ze een luisdruppel in hun nek gehad. De duiven hebben dit jaar over het algemeen veel met luis te maken gekregen. Niet alleen de lange luis, maar als je goed in de nek kijkt zie je ook van die hele kleine krengen.

Tegenwoordig werken niet veel producten meer. Nu geef ik de nekdruppels van Schroeder, maar vroeger behandelde ik de duiven met Noury. Dit was een product voor mensen wat je bij de apotheek in België kon halen. Als je dat onder de vleugel smeerde, waren alle luizen zo weg.