Pittig loopje

Zoals het er nu uitziet wordt het een zwaar weekend, want de duiven krijgen de gehele terugreis te maken met een kopwind.

Tot nu toe zijn de concoursen redelijk eenvoudig verlopen met vrij hoge snelheden.

De opbouw van het vliegprogramma is niet zo goed, vind ik. Wij gingen van 250 km naar 350 km en nu naar 550 km. Een sprong van 200 km naar de dagfond en dat met een kopwind, dus.

Hier zijn 24 duiven naar Issoudun, wat zomaar 8 uur vliegen kan zijn. Op Pont-Sainte-Maxence (290 km) zijn er 34 mee, ook dat wordt zo’n 4 uur vliegen.

De duiven hebben heel wat NPO-mix gehad de laatste dagen en elke dag Octavit en Origanum Red in de ochtend. Aan de aanwezige vetten zal het dus niet liggen.

Voor de jaarlingen die niet op 100% zitten zal het zeker een zware dobber worden, vrees ik.

Het is vervelend dat je als allround speler de helft uit het hok moet vissen, de andere dag zie je dat namelijk terug aan de thuiszittende duiven. De mest is een stuk natter van de stress.

Het zou beter zijn om alles op donderdag in te manden en de week erop tussen de dagfond een inkorving op vrijdag. Loopt het uit op een zondaglossing, dan is de week erop weer op donderdag inkorven veel te kortdag. Ik maak dit probleem al jaren kenbaar hier, maar niemand schijnt daar iets mee te willen doen.

De jonge duiven zijn voor de zesde keer weggeweest, nu op een kleine 30 km. Ook deze keer hadden ze het taai. Met de harde ZW wind sloegen ze allemaal door en 2,5 uur na het lossen arriveerde de eerste duif uit de achtergrond. Alles kwam weer één voor één thuis.

De stand tot nu toe: met 160 jongen gestart met opleren, enkele heb ik zelf verwijderd, nu nog 125 aanwezig. Zelf boeit het me niet wat er weg is, maar andere schijnen daar voldoening uit te halen, vandaar dat ik het vermeld.

Ze krijgen hier een harde leerschool en die duurt nog 6 weken tot de eerste wedvlucht. Ik wil alleen met de echte doorzetters door, vandaar deze harde selectie.

Zo hoorde ik onlangs van iemand die meer dan 300 jonge duiven heeft dat hij ze nu al 20x heeft weggebracht. Hij zat nu pas op 8 km.

Mijn werkwijze verschilt dus flink. Ik start op 8 km en dan gaan ze er één voor één uit, ze moeten daar toch doorheen. Eén slechte vlucht straks in het begin en de voorzichtige liefhebber zit ook met een leeg hok.

We zien dit al jaren terug aan de mensen die hun jonge duiven alleen op de nalijn spelen, die zijn nu al massa’s jaarlingen kwijt.

Hier werd de afgelopen week de eerste oude duif verspeeld en dat was een tweejarige. Wel een goede als jaarling, maar hij kwam dit jaar nog niet uit de verf.