Opvallend

Ik heb zo eens gekeken naar de uitslagen van diverse afdelingen en wat me opviel is dat de meeste vroege duiven toch op de verst gelegen hokken zaten met een overwegend noordwestenwind.

Dat de duiven naar het westen afwijken volgens de GPS ringen zal best, maar dat was in Brabant 2000 niet af te zien aan de totaaluitslag. De westelijke hokken kwamen er totaal niet aan te pas.

Ad van Loon uit Halsteren bijvoorbeeld, één van de beste spelers van Rayon 1 en één van de meest westelijk gelegen hokken in de afdeling, werd kennelijk 1e Grootmeester. Zijn eerste duif bevindt zich op plaats #1084 in de afdeling. Ik had er toen 24 van de 67 thuis, wat zou betekenen dat voor mijn hok de prijzen af waren. Niets ten nadele van Ad zijn duiven, want hij beschikt over veel kwaliteit, maar wat ik hiervan leer is dat ze dus niet afwijken naar het westen.

Daarnaast zegt dit ook wat over de competitie Grootmeesters. Maar goed, men wil nu eenmaal graag van iedereen een kampioen maken. Het liefst zouden ze ook nog de uitslagen gaan beïnvloeden door hier en daar extra tijd toe te kennen. Kun je dan nog spreken van duivensport, vraag ik me af.

Iemand vertelde mij eens dat ze bij een eenhoksrace enkele oude duiven hebben laten lopen die ze een GPS ring hadden omgedaan. Zouden ze dat bij de jonge duiven gedaan hebben zoals voorheen, dan wisten die niet thuis te geraken met zo’n ring om.

Schijnbaar vliegen de duiven met een GPS ring om zelden vroeg, dus raken ze op de een of andere manier toch het spoor bijster. Dit kan je ook wel zien aan de lijn die ze af en toe volgen. In hoeverre is die informatie dan betrouwbaar, zou ik als leek denken.

Ik laat me niet leiden door allerlei onderzoeksrapporten, maar door de feiten die ik zelf zie. Wat een ander daarvan vindt, boeit me niet. Je kan veel van uitslagen leren. Iemand die elke week de eerste tien prijzen wint is een topspeler, maar zegt dit ook niet wat over zijn of haar concurrentie?

Octavit

Op eigen hok hebben de vliegduiven sinds vorige week op dinsdag- en woensdagochtend Octavit over het voer gekregen. Normaal doe ik dat pas vanaf 250 km, maar met de kopwind van de afgelopen vluchten ben ik hier eerder mee gestart.

Ik vind dit top spul en gebruik octacosanol al jaren. Mocht het niets doen, dan zou ik het zeker niet geven. Octavit bevat naast octacosanol nog extra whey eiwitten en vitamines, een combinatie die ook door veel topsporters wordt gebruikt.

De producten die mijn zoon aanbiedt zijn in beginsel voor eigen gebruik bedoeld. Iets wat niets toevoegt gebruik ik niet en zou ik een ander ook nooit aanraden. Alles is hier dus gemaakt met de intentie om het zelf te gebruiken en er komen ook geen andere producten bij.

Naturaline

Verder ben ik al decennialang fan van Naturaline. Ik voeg aan elke fles nog een halve bol knoflook toe. Alle duiven krijgen dit om de dag in het water, behalve bij de vliegduiven in het vliegseizoen. Zij krijgen het bij warm weer namelijk alleen in het begin van de week.

Naturaline is geen eigen product, maar wel zeer effectief en bovendien goedkoop. Ik ben het voor het eerst gaan geven in 1990 op aanraden van een medewerker van Natural die een doos bij zich had.

Een goed bijproduct draagt bij aan een hogere basisweerstand en biedt een duif extra reserves. Dit is belangrijk, want we vergen steeds meer van ze.

Vloerdekkorrel

Over onze lavakorrel nog dit, die kunnen we helaas niet meer leveren. De eigen voorraden zijn op en wegens een defecte droogtrommel bij de toeleverancier verwachten we geen nieuwe. De hoge gasprijzen maken het onmogelijk om de lava elders te drogen en zonder droogproces afzakken is geen optie, want dan is de lava echt zeiknat en die wil je zo niet in je hok leggen.