We gaan door

Volgende week zitten we bijna aan de 250 km (Morlincourt/Noyon).

Het valt op dat slechts enkele duiven per duizendtal kunnen winnen en dat die vaak uit dezelfde lijnen komen. Ik bezit meerdere duiven die meermaals de 1e prijs hebben gewonnen tegen meer dan 1.000 duiven. De meeste daarvan komen uit duiven die dit zelf ook gepresteerd hebben.

Zoals ik wel vaker schrijf; de cirkel moet rond zijn. Ik heb doorgaans een hekel aan veel duiven en ook nu nog vlieg ik met teveel oude duiven naar mijn zin. Mocht ik amper 50% prijs halen, dan zou ik nog rigoureuzer selecteren om de prestaties te verbeteren. Hier wordt zowel mid- als dagfond gespeeld, dus de duiven moeten nog opgedeeld worden.

Het jonge duivenspel wordt alsmaar onaantrekkelijker wegens de te korte afstanden, vandaar dat ik steeds meer van het oude duivenspel geniet. Desalniettemin blijf ik jonge duiven erg leuk vinden. Ik zie graag in hoeverre de samengestelde koppels mijn verwachtingen waarmaken.

Dit jaar heb ik bewust minder jongen gekweekt. Ik raak er de laatste jaren steeds minder kwijt en het is een heel karwei om dagelijks 175 jonge duiven te verzorgen en trainen. Ze doen het tot nu toe voortreffelijk, ze glanzen mooi en hun mest is super.

De jonge duiven krijgen elke dag Origanum Red en Champions Mineralenmix over het voer (80% Championsmix en 20% NPO-mix). Ook gaat er net zoals bij de overige duiven tweemaal per week Prestavit over het voer om ze te ondersteunen en uit te laten groeien tot prachtexemplaren.

Is dit allemaal wel nodig? Geen idee, maar ik voel me er in ieder geval super bij en de prestaties zijn al jarenlang goed. Daarbij wijzig ik mijn systeem sowieso nooit. Het kan best eens een vlucht minder gaan, maar de week erop staan ze er vaak weer zonder dat ik met medicatie hoef te experimenteren.

In forme geloof ik niet zo. Mocht het er al zijn, dan kunnen de duiven dit nooit een heel vliegseizoen vasthouden. Om een seizoen lang goed te presteren denk ik dat kwaliteit, een goede verzorging en hoge basisweerstand het belangrijkst zijn. Ik geloof namelijk niet dat je de duiven 16 weken top kunt houden met een kuurtje hier en een kuurtje daar.