Niergnies

Aankomende zaterdag dus een vlucht van 183 km. Ik had liever gezien dat we net zoals vorig jaar gelijk naar Péronne waren gegaan. Want ja, wat moet je met een sprongetje van 40 km. Niergnies is voor ons nooit een gunstige ligging, al heb ik hiervan wel verschillende keren de 1e prijs gewonnen.

Een goede duif die op koers ligt om te winnen kijkt niet zozeer naar wind of ligging, denk ik. Zo heb ik vorig jaar een jaarling doffer die nog niet echt voldaan had op wat trainingsvluchten voor de natour gezet. Hij was daar duidelijk in zijn element, want van amper 85 km arriveerde hij minuten vooruit op het hok. Toen kon hij het plots wel.

Compensatie

Ik las op de website van A.S. over de plannen van de NPO om wedvluchten te compenseren, bijvoorbeeld door extra tijd toe te kennen aan de verdere hokken. Dit is de grootste onzin die ik ooit gehoord heb. Men kan dan elke vlucht wel gokken wie de winnaar is op basis van hoe de wind staat en wat de ligging van de vlucht is.

Gaat men een hok dat in topconditie verkeert straks ook nog straftijd geven? In Nederland is men graag baanbrekend bezig en wil men vooroplopen, maar hiermee slaan ze de plank volledig mis. Goede duiven in topconditie maken het verschil, niet de wind of ligging van de vlucht!

Ik ken genoeg liefhebbers die niet vaak in de voorste gelederen van de uitslag geraken, maar ook zij hebben wel eens topconditie en vliegen dan wel bij de eerste prijzen. Het ontbreekt hen echter vaak aan genoeg kwaliteitsvolle duiven om die goede lijn vast te houden, vandaar dat zij na 3 weken de prestaties weer zien afzwakken.

Zoals ik in een eerdere blog al schreef en dan refereer ik weer naar het wielrennen; wie een tijdrit aftrapt kan totaal andere weersomstandigheden hebben dan de laatst startende renner. Die laatste heeft dan weer als voordeel dat hij de tijden van de eerder gestarte renners weet en daar zijn rit op kan afstemmen als hij over voldoende kwaliteit bezit.

Niemand zal hier over compensatie denken. Als er hard gevallen wordt in een op de kopgroep jagend peloton, zet men de kopgroep ook niet 2 minuten stil om alles in de achtergrond eerst op te laten stappen.

De sport is zoals hij is en daar moeten bestuurders niets aan willen veranderen. Wil men naar een eerlijker spel, kijk dan eerst naar andere zaken zoals die belachelijke regeling van 150 oude en 250 jonge duiven. De grotere hokken weten al hoe ze die kunnen omzeilen en zetten daarmee de commissie eerlijk spel in principe weer te kijk.

Eerlijk spel

Nu we dan toch bij eerlijk spel zijn uitgekomen… De NPO zou geen lossingsvergunningen meer af moeten geven voor doordeweeks wanneer de vluchten begonnen zijn. Wij in Brabant moeten de jonge duiven regelmatig vasthouden omdat sommige afdelingen maar bezig blijven met midweekse trainingsvluchten die vaak ook nog laat gelost worden.

Doe dat voortaan op zondag, bijvoorbeeld. Er zijn hier in de omtrek genoeg hokken waar de jonge duiven inmiddels beginnen te trekken en die worden gewoon meegezogen door die grote groepen trekduiven.

Wij moeten de duiven al vasthouden in het vluchtweekend en ook nog eens midden in de week. Onze jonge duiven trainen daardoor maar vier dagen. Natuurlijk stuiten we op een ikke cultuur, maar af en toe begrip naar andere afdelingen toe is wel op zijn plaats, zou je denken.