Tijden veranderen

Waar ik vroeger allang met de winterjongen op pad zou zijn geweest, blijf ik nu al enkele jaren rustig. Eind mei of begin juni start ik met opleren, dat is ruim 6 weken voor de eerste prijsvlucht.

Als het weer het toelaat, pak ik wel in een rap tempo door. Na enkele weken zit ik op de eindbestemming van 30 km, verder rijd ik niet. Ze worden telkens één voor één gelost met amper een minuut ertussen. Soms zoeken enkele duiven elkaar op in de lucht, maar dat zijn er hooguit een stuk of drie.

Alles heeft zijn voor- en nadelen. Ze vliegen op deze manier minder snel in de draden dan met een grote klad. Ook kunnen er enkele aansluiten bij trekduiven die toevallig elders gelost zijn, maar de gehele klad niet. Er zit altijd wel zo’n 2 uur tussen de eerste en de laatst geloste duif.

Het nadeel is de tijd die het kost, want je bent al snel de gehele ochtend kwijt aan pakken, wegbrengen en lossen. Ik geloof overigens niet dat een duif hier slimmer van wordt, want slimheid is aangeboren (of niet). Een domme duif kan je wegbrengen zo vaak je wil, maar die zal niet slimmer worden.

Vroeger dacht ik dat ik vroeg op pad moest omdat de winterjongen anders te dom zouden zijn. Inmiddels weet ik wel beter. Ik begin altijd van voren af de ringenserie te ringen in drie rondes. Van elke ronde zijn er aan het eind van het vliegseizoen circa evenveel die wel en niet voldaan hebben.

De jonge duiven gaan nu hele dagen los, behalve op de dagen dat er duiven gelost worden. Of ze vliegen of niet, boeit me niet. Ze krijgen eten genoeg en elke dag Origanum Red, Champions Mineralenmix en tweemaal per week Prestavit over het voer. In de drinkpot zit om de dag Naturaline met toegevoegde knoflook.

Elke duif die zich hiermee niet gezond houdt, wordt verwijderd. Alleen braken zie ik enkele dagen door de vingers. Duiven met natte ogen, vuile neuzen of die ergens in een hoekje zitten kwijlen omdat ze niet fris zijn, ruim ik op. Ik ben niet geïnteresseerd in aantallen en zie wel wie er de eerste vlucht nog zit. Wanneer ze vroeg vliegen neem ik voor het eerst een kijkje waar ze uitkomen.