Rust voor de start

Het weer is niet zo best deze week, dus de duiven blijven vaak binnen. Alle jonge duiven zijn van hun ouders af en zijn gevaccineerd met de PMV/rota-enting. Binnen 4 weken worden ze nog met het kwastje tegen pokken gevaccineerd. Enerzijds om er vanaf te zijn, anderzijds om alvast adeno op te wekken.

Er staat altijd voer ter beschikking omdat ik telkens jongen heb bijgezet. Alles moet wel enkele uren op zijn voordat ik op een fluitsignaal bijvul. We beginnen half juli, dus binnen enkele weken is dit ‘eten genoeg’ verhaal afgelopen.

Ze krijgen vanaf dan ‘s avonds volop, maar in de ochtend – voordat ze naar buiten gaan – alleen het restant van de avond ervoor. Nadat ik ze binnen heb geroepen (ze trainen eenmaal daags) krijgen ze ca. 15 gram per duif. Vervolgens in de avond weer volop, zodanig dat er wat blijft liggen voor de ochtend erna.

Eenmaal begonnen met de oude duivenvluchten, vliegen de weken voorbij. Na deze week ontwaak ik uit mijn winterslaap en ga ik werk maken van de oude duiven. Tot nu toe zitten ze dik 4 weken los, ben ik op controle geweest en trainen ze dagelijks, maar nog niet verplicht.

Na deze week gaat het regime erop en trainen de duivinnen in de avond op hetzelfde tijdstip één uur verplicht. Ook worden ze nog weggevoerd voor een training van 30 km om het spel weer aan te leren.

Eén systeem

Ik bereid de jonge en oude duiven al jaren hetzelfde voor en kan dus eigenlijk geen fouten maken. In de laatste 25 jaar heb ik diverse liefhebbers aan goede duiven en adviezen geholpen, maar de meeste wisten het na enkele jaren hard spelen beter en konden zich niet aan één vast systeem houden.

Ze gingen in de fout door telkens over te stappen van voer en te luisteren naar Jan en alleman. Ze ruilden duiven met liefhebbers die minder speelden of verkochten hun beste duiven die ze gratis van mij hadden gekregen. Kortom, ze gaven er hun eigen draai aan en dat zag je snel terug aan hun prestaties.

Ik ben de laatste die hier een mening over heeft, want iedereen mag doen en laten wat hij of zij wil. Het belangrijkste is dat je van je fouten durft te leren. Toch weet ik zeker dat je nooit een kampioen zal worden door met alle winden mee te waaien.

Duivensport anno 2022 vergt opperste concentratie. Gemakzucht wordt genadeloos afgestraft op de vluchten. Het is beter om wat minder duiven te houden en alles perfect te doen wat verzorging betreft. Schenk je aandacht alleen aan duiven die het verdienen en je plezier zal flink toenemen.

Veel duiven houden vraagt om een serieuze organisatie. Daarnaast moet je zeer alert zijn en er alles voor doen en laten, 365 dagen per jaar. De mensen die ik ken met veel duiven zetten zich daar meer dan 100% voor in, al laten ze dat niet altijd merken.

Mannen als Gerard Verkerk, Willem de Bruijn, Herman Calon, bijvoorbeeld. Ze zijn al in de 70, sommige zelfs in de 80, maar dat is er niet aan af te zien. Ze doen er werkelijk alles aan om succes te behalen op de vluchten waaraan ze deelnemen.

De meeste liefhebbers die de pensioenleeftijd bereikt hebben komen pas om 10.00 uur buiten nadat ze de krant hebben gelezen. Ook prima natuurlijk, maar de wil om te winnen begint bij jezelf en anders zal je met minder genoegen moeten nemen!