Vroegere bezoekjes België

In de jaren dat autorijden nog niet zo’n lichamelijk probleem was, heb ik verschillende liefhebbers in België bezocht. Sommige bezoeken aan erg gepassioneerde liefhebbers staan me nog goed bij.

Bij Jef Vanwinkel zaten destijds een pak duiven, veelal wit van kleur. Van Hove-Uytterhoeven heb ik begin jaren ‘90 bezocht, zelden heb ik zo’n gepassioneerd koppel gezien als Gust en Mit. Zij waren dagelijks met de duiven bezig en voor mij waren dat super aardige mensen.

Gust mengde zijn voer toen met een handmolen en daar zat nogal wat rode maïs in. “Het beste wat er is”, zei hij. Vandaar dat dit ook in de Championsmix zit, dat heb ik gezien en geleerd bij Gust en Mit.

Zo was ik ook bij Willems in Waanrode, de man vloog super op de snelheid en gaf zijn duiven veel gerst. Drie weken voor het vliegen sloot hij de duiven op in een buitenren met enkel gerst als een soort zuiveringskuur.

Verder hield hij de wind perfect in de gaten en anticipeerde hij daarop door in het gunstigste lokaal in te manden. Dat ik met die duiven niet slaagde, kan je dus wel raden. Je moet de concurrentie juist opzoeken en niet vermijden.

Dirk van Dijck heb ik ook enkele keren bezocht. Aardigere en nuchtere mensen dan Dirk en Herman Bevers ben ik niet veel tegengekomen. Ze spraken met respect over hun concurrenten en waardeerden de prestaties van andere liefhebbers.

Zowel bij Van Hove-Uytterhoeven, Heremans, Van Dijck, Bevers en Roziers haalde ik een goede duif die bepalend werd en waarvan sommige nog steeds in diverse stamkaarten voorkomen.