Check-up

Deze week ga ik naar Belgica de Weerd voor de jaarlijkse gezondheidscheck van de oude vliegduiven. Ik neem meestal drie doffers, drie duivinnen en wat mest mee. Ik verwacht niet dat ze iets vreemds vinden. Mocht dat wel zo zijn, dan is er nog voldoende tijd. De duiven vliegen goed en zouden zo al mee kunnen.

Het kweekseizoen is voorbij en verliep super. Bij de eerste ronde waren er wat onbevruchte eitjes van voornamelijk jaarlingdoffers, nadien niet meer. Ze kwamen mooi op en 10 van de 160 gespeende jongen heb ik verwijderd. Ze hebben de paramyxo/rota-enting gehad en daar blijft het voorlopig bij. De drie rondes zitten nu samen in één hok en gaan dus gelijktijdig naar buiten.

De kweekduiven liggen nog met eitjes en kleine jongen voor Jan, daarna worden nog zo’n twaalf koppels samen gezet voor wat afspraken en bonnen. Daaropvolgend gaan de meeste uiteen, zodat ik mezelf op een nieuw vliegseizoen kan richten.

De jonge duiven zijn nu de gehele ochtend buiten en mogen doen en laten wat ze willen. Rond het middaguur gaan ze naar binnen en ga ik een rondje fietsen voor mijn dagelijkse uurtje therapie.

Her en der wordt er al stevig opgeleerd, maar zoals men inmiddels wel weet is dat aan mij niet besteed. De eerste prijsvlucht is pas over 4 weken. Nu alle dagen rijden is hooguit voor enkele vluchten van waarde, daarna is het over voor deze vroege opleerders.

Een gezonde duif die goed aan huis traint kan probleemloos op de eerste prijsvlucht worden gezet. Men denkt dat ze hun duiven aan het weduwschap moeten laten wennen, maar zodra een oude duif eenmaal in een vrachtwagen zit komen de herinneringen snel terug. Een jaarling heeft enkele vluchten nodig om het te snappen.

Vorig jaar heb ik ze alleen de woensdag voor de eerste vlucht naar 30 km gebracht. Vervolgens begon ik op Quiévrain (143 km) tegen 2.109 duiven met de 1e, 2e, 6e, 7e, 8e, 9e, en 10e. De 1e werd gewonnen door Mathieu, een zoon van het Millennium koppel. De 2e werd gewonnen door Avatar’s Girl, die vorig jaar 8e nationaal Asduif PIPA Rankings werd. Beide jaarlingen waren super als jong en nadien als jaarling. Ze waren er de eerste vlucht gelijk bij en wonnen dik 2 minuten los op nummer #3.

Ik had het er gisteren nog over met mijn vaste duivenletter. In 2010 won ik met de jonge duiven de 1e en 4e nationaal Orléans met een harde noordoostenwind. De 1e zat ver vooruit, maar liefst 20 minuten op mijn tweede duif (Blue Rocket) die de 4e prijs won.

Dat goede duiven zich snel laten zien, werd die dag bewezen. Beide duiven hadden al binnen de eerste drie vluchten een 1e prijs gewonnen tegen gemiddeld 2.500 duiven. Blue Rocket werd nadien een kweker van jewelste en is ook vader van Millennium, de duivin van het Millennium koppel. Hier rolt de ene na de andere 1e prijswinnaar uit.

Van de nazaten van het Millennium koppel kan bijna een boek worden geschreven. Hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen hebben talloze 1e prijzen in groot verband gewonnen, zelfs meerdere NPO-winnaars en nationale Asduiven komen hieruit voort.