WHZB

Morgen staat de WHZB uitreiking op het programma en de week erna de Grand Prix uitreiking, daarna zijn de seizoenen 2020 en 2021 afgesloten.

Wat dit jaar gaat brengen is nog onzeker, maar de eigen planning moet hoe dan ook kloppen. Een beetje aanmodderen is er niet meer bij tegenwoordig.

Zo zijn er her en der nogal wat jonge en oude duiven aan de roofvogel ten prooi gevallen, maar ook daarin moeten we zien te relativeren. We beginnen snel aan een nieuw vliegseizoen en dan krijgen we ook te maken met verliezen op de wedvluchten, dit was vroeger al en dat is nu niet anders.

Wat heb ik veel goede duiven met topprestaties verspeeld. Je kan daarvan wakker liggen en jezelf verwijten: “Had ik hem of haar maar op de kweek gezet”, maar aangezien je ervoor koos om te spelen mag je achteraf niet mopperen, hoe zuur het ook is wanneer je ze verliest.

Jonge duiven die ten prooi vallen, daar lig ik niet wakker van. Het is ontmoedigend, maar er zijn nu eenmaal ergere dingen in de wereld. Mocht dat niet zo zijn, dan ben je een gelukkig mens en is al het leed aan je voorbij gegaan.

Daarbij hebben de jongen nog niets gepresteerd. Vaak wordt er al een goede van gemaakt voordat ze überhaupt een mand hebben gezien. Hier komen ze uit mijn beste duiven, maar het zijn nog steeds veel meer slechte dan goede, hoe mooi ze ook zijn. Een enkel jong wordt een topper en daar krijgen ze dit jaar 3.000 prijskilometers voor om zich op te bewijzen.

Eind september wordt besloten wie nog een jaar mag blijven. Let wel, ze worden dan geselecteerd op prijsvliegen, wat niet wil zeggen dat de afvallers niet goed zouden kunnen kweken. Ze komen immers uit dezelfde koppels als hun presterende broers en zussen en hebben ook die 3.000 km overleefd, maar alles houden om te testen lukt mij nu eenmaal niet.

Sommige van mijn beste kwekers zoals het Millennium koppel, Young Witbuik, Grey Millennium en destijds ook Dragon Rocket hebben nooit gevlogen. Dus of die überhaupt iets gepresteerd zouden hebben op de wedvluchten weet ik niet, misschien waren ze er dan al lang niet meer geweest.