Kruisingen ja of nee

Ik las het artikel straathonden en rashonden op de website van A.S en inderdaad, met kruisingen kan je zeer goede resultaten boeken. Je moet daarvoor wel eerst over een goede kwaliteit duiven beschikken, het liefst licht ingeteeld om mee te kunnen kruisen.

Ik heb vroeger stad en land afgezocht naar ‘beter’ en dat was zeker niet de juiste weg. Altijd maar denken dat een ander betere duiven had… Ik verdenk mezelf er nog van dat ik daarmee in 2012 paratyfus op mijn hok heb gehaald. Blijf je te lang aan de gang met aangeschafte duiven, dan zal je hok eerder verzwakken dan versterken.

De laatste 5 jaar halen Jan en ik soms één of twee nieuwe duiven uit het beste wat verkrijgbaar is en ons budget toelaat. Die gaan vervolgens tegen mijn beste duiven om er vier jongen van te kweken, niet meer. Graag zie ik als jong direct resultaat en moet één van die vier een goed jong zijn.

Vallen de prestaties hiervan tegen, dan krijgt de aangeschafte duif nog een jaar de tijd op een mindere kweker en wordt ‘ie ook nog een jaar bij Jan getest. Hierna is het game over. Over het samenkweken de laatste jaren ben ik overigens zeer tevreden.

Bijhalen is soms noodzaak, maar met een hok dat uit duiven van 20 verschillende liefhebbers bestaat, geraak je nooit bij de beste des lands. Als je in één jaar van 10 verschillende mensen duiven haalt en die met elkaar gaat kruisen, is dat gedoemd te mislukken. En dan heb ik het nog niet over wat je allemaal op je hals haalt qua besmettingen van al die verschillende hokken.

Marathonavontuur

Het marathonavontuur pakte ik iets anders aan, want daarmee wilde ik gewoon onze producten testen op eigen hok. We haalden van enkele liefhebbers wat late jongen uit hun beste duiven. Deze laatjes werden op zicht tot zes koppels geselecteerd en onderling gekruist. Het jaar erop werden uit die laatjes 20 zomerjongen gekweekt en in de late mand ingespeeld.

Als een- en tweejarige werden die zomerjongen op enkele oude pennen getest met de 1e Agen in het NIC Hoogerheide en de 21e nationaal. Als tweejarige is al wat overbleef eenmaal op een middaglossing gespeeld en won ik de 1e en 2e in het NIC Etten-Leur van Libourne en de 8e NPO tegen 3.188 duiven. Hier stopte voor mij het marathonspel wegens gebrek aan tijd en interesse.

Deze prestaties zijn nietszeggend en zullen vast op geluk zijn gebaseerd, maar er zijn liefhebbers die louter marathon spelen en dit in 10 jaar niet voor elkaar hebben gekregen. Kortom, ga met topmateriaal kweken, gelijk testen (hoe jong dan ook) en wat daarvan overblijft, daarmee moet je verder.

Wat opviel was dat de betere ook op de invliegvluchten als eerste arriveerden. Deze duiven zaten in een open hok en vertoefden hele dagen los buiten. Op de verplichte entingen na zagen ze in hun hele leven maar één medicijn en dat was een scherp mes.

Uiteraard zijn die overnachtduiven gevoerd met de eigen Championsmix, NPO-mix en bijproducten. In de week voor inmanden kregen ze tot 50% NPO-mix met in de laatste vier dagen voor inkorven Octavit over het voer.

Stilte na de storm

Op eigen hok was het vandaag stilte na de storm. De jongen zijn lekker buiten geweest en de kwekers mochten badderen.