Op naar een nieuw seizoen

Gelukkig heeft het Brabant 2000 bestuur zich gebogen over de kwestie samenspelen in Rayon 2. Inmiddels is alles opgedeeld in een erkend samenspel West en een erkend samenspel Oost (waarin ik deelneem).

Van het hele gedoe snap ik eigenlijk niets meer. Eerst zeurde men over de breedtes van de samenspelen, vandaar dat twee verenigingen overliepen naar RCC (samenspel West). Vervolgens deelt men Zevenbergen in bij samenspel West.

Ter verduidelijking: het breedteverschil tussen mij en Zevenbergen is gemiddeld 13 km, maar tussen Zevenbergen en Wouwse Plantage bijvoorbeeld 26 km. Elke leek zou zeggen dat Zevenbergen bij samenspel Oost ingedeeld moet worden om geen gezeur over breedte te krijgen van de twee weglopende verenigingen.

Uiteindelijk moet je toch op het hoogste niveau (de afdeling) de degens kruisen en daar zijn de breedteverschillen ruim 50 km. Wil je naar de top, dan moet je juist de strijd aangaan met de concurrentie en daarnaar selecteren.

Je moet je er ook in kunnen schikken wanneer een ander voor je zit, maar in je hoofd al wel bezig zijn om hem de week erop te kloppen. Ik doe er alles aan om te winnen, maar kan het goed hebben dat een ander sneller is. It’s all in the game. Dat motiveert mij om de week erop nog harder mijn best te doen.

Zit je in een vereniging of samenspel waar je elke week de eerste tien wint, dan zegt dat meer over de concurrentie dan over jezelf. Je werkt aan je eigen ondergang als je daarnaar selecteert. Selecteren moet je op het hoogste niveau doen. Als je dat enkele jaren volhoudt, zal je hok snel een stuk minder bevolkt zijn maar wel door betere duiven.

Ik ben geen voorstander van jonge duiven op de nalijn spelen. Het lijkt me een koud kunstje om 100 jongen te kweken, die in te vliegen bij de jonge duiven en daar vervolgens de nalijn mee aan flarden te vliegen. Als je dat doet zal je veel duiven doorhouden die het andere jaar simpelweg tekortkomen. Natuurlijk zullen er uitzonderingen zijn, maar per saldo niet veel.

Groots inslaan

Aankomend weekend is de Fugare in België. Liefhebbers kunnen daar weer het nodige inslaan voor het nieuwe seizoen. Wij merken ook dat het voorjaar eraan komt en waren een stuk sneller dan verwacht door alle bijproducten heen.

Vanochtend heeft DHP Cultura gelukkig extra emmers, Prestavit, Origanum Red en Octavit bezorgd. De emmers vinden gretig aftrek doordat de duiven in tegenstelling tot veel andere emmers daadwerkelijk alles opeten. Zo worden ze inmiddels op veel hokken in Nederland en België verstrekt.