Regeltjes

Nederland gaat kapot aan allerlei wet- en regelgeving. Wil je een huis bouwen, dan zet je het wel uit je hoofd nadat je bij de gemeente bent geweest en hoort wat er op je afkomt. En dan moet er nog geen mus, vleermuis of kikkersoort mee gemoeid zijn, want dan wordt alles in de ijskast gezet.

In een vorig leven werkte ik in de renovatie en voorzagen we huizen van nieuwe dakpannen. De mussen broedden om de paar meter onder die oude dakpannen. Hun nesten werden verwijderd, er moesten immers ook nieuwe panlatten op. Als je dat nu doet heb je een gigantisch probleem.

Ook in de duivensport verzint men steeds weer wat bij om elk jaar vernieuwend te zijn. Zit daar überhaupt wel iemand op te wachten? Ik betwijfel het. Het gros van de liefhebbers is groot gekomen met jip-en-janneketaal.

Bij WHZB zag je de uitslag afgelopen jaar elke week wijzigen in Het Spoor der Kampioenen. Team Hooymans was Beste Liefhebber tot uiteindelijk de gehele top 5 werd omgegooid. Dit is wat men met de methode SNEL ook van plan was; de 1e prijs winnen en achteraf te horen krijgen dat het niet zo is.

Ik denk dan: publiceer niets voordat er 100% zekerheid is. Ook in België zagen ze dat afgelopen jaar waar verschillende liefhebbers maanden na publicatie op het laatst hun titel van Olympiade duif zijn kwijtgeraakt.

Waren vroeger de kooplustigen al vroeg op pad zodra bekend werd dat een duif nationaal Asduif of Olympiade duif werd, dan waren die duiven al verkocht geweest. Zelf ben ik ook altijd op zoek naar topmateriaal en toen ik de kans kreeg om van een kersverse Olympiade duif een jong te kopen, was ik er als de kippen bij. Dat die duiven een hoger prijskaartje hebben, neem je voor lief.

Zuur was het dus voor die liefhebber dat de titel van Olympiade duif op het allerlaatste moment afgenomen werd. Ook zuur voor mij en Jan. Ondanks dat die duif goed had gepresteerd zit er een groot prijsverschil tussen een jong uit een 2e nationaal winnaar of één uit een Olympiade duif.

Zelf werd ik al snel door de liefhebber op de hoogte gebracht en zullen we er vast wel aan uitkomen bij een vervolgaankoop.

Kortom, publiceren kan men beter pas doen als iets 100% zeker is. Zo wist ik al heel lang dat ik de 1e en 2e Asduif WHZB zou hebben, daarvan was ik immers op de hoogte gebracht. Uiteindelijk werd het de 1e en 8e WHZB, maar ging ik van 5e Beste Liefhebber naar 3e Beste Liefhebber.