Fantastisch

Het leek vroeger op elke vakantie fantastisch volgens De Vakantieman. Dat dit niet altijd opgaat voor ons duivenhok, staat als een paal boven water. Op één persoon na dan, daar schijnt wel altijd alles geweldig te verlopen.

Bij mij waren zoals elk jaar wat eitjes kapot gevochten of onbevrucht en enkele duivinnen wilden niet leggen. Lig ik daar wakker van? Nee, natuurlijk niet. Alleen het eindresultaat telt. Eind september kan je pas de balans opmaken hoe fantastisch het allemaal werkelijk is geweest.

De tijd zal ons leren hoe belangrijk het was dat alle duiven op amper 8 dagen zaten te broeden, de jongen groeiden als kool en noem maar op wat een zeker iemand ons wil doen geloven.

Ik ben een realist en weet al lang dat de manier van opkweek niets te maken heeft met kwaliteit. Zo kwam ik 30 jaar terug bij een liefhebber die zijn jongen met 5 dagen amper kon ringen. Wanneer hij ze gespeend had, waren het volslagen duiven en kon ik mijn eigen jongen wel opruimen als ik die van hem zag.

Hij bracht ze zorgvuldig groot met Luikse mengelingen zonder maïs en voegde daar nog extra erwten aan toe. Al wat op de markt was zoals pikkoek etc. werd aan die duiven verstrekt. Toen het vliegseizoen eenmaal begonnen was, waren al mijn scharminkels thuis voordat hij ook maar één van zijn perfecte plaatjes thuis had.

Zo kan ik onmogelijk voorspellen in welke van de drie rondes die ik voor eigen gebruik kweek, de beste zitten. In de eerste ronde waarin alles perfect opkwam? In de tweede waar er meerdere onbevrucht waren? Of in de derde waar er meerdere kapot gevochten waren? Ik heb echt geen idee.

Ik heb kweekjaren gekend waarin de duiven een goede conditie hadden en alles probleemloos verliep, maar ik desondanks procentueel gezien minder goede jongen had gekweekt dan gehoopt.

In 2008 – toen ik na de totale verkoop op nieuwe hokken begon – gingen bijna alle jongen dood toen ze amper één week oud waren, vermoedelijk door schimmel in het stro dat op het hok lag. Enkele overleefden dit voorval en werden echte toppers.

Van sommige jaren leek alles wat uit het ei kroop goed en van andere jaren zat na 4 jaar niet één duif meer op het hok. Een kweekduif kan het ene jaar louter bruikbare jongen geven en het jaar erop niet één. Kortom, alles blijft onvoorspelbaar en onverklaarbaar wat kweken betreft.

Niemand kan op voorhand zeggen wat een duif waard wordt qua vlieg- of kweekkwaliteit. Je kan niet nu al zeggen of je goede of slechte jongen hebt gekweekt, het tegendeel zal dat nog moeten bewijzen.