Kou is emotie

Een slimme liefhebber zag het infraroodpaneel aan het plafond op de foto van gisteren. Ik kocht die zo’n 10 jaar geleden in de hype, net als vele anderen. Het bleken enorme stroomvreters te zijn zonder enig resultaat. Ze hangen er dus nog wel, maar worden nooit gebruikt.

Mijn hokken zijn 2,80 diep waarvan 1,20 meter (boven de duiven) dicht is. De andere kant van het plafond is voorzien van schuiven die nooit dichtgaan, alleen wanneer ik de duiven uitrook. Verder staat alles wat open kan, open. Ik begon daar jaren geleden mee omdat ik steeds vaker moest kuchen als ik terugkwam van de duiven.

De duiven zelf zagen er vervolgens steeds beter uit, vandaar dat ik ook de kweekhokken met een volledig open voorfront heb gebouwd. Met dit vochtige weer is dat niet ideaal, maar dat neem ik voor lief. Een dagje zon en wind en alles is weer droog.

Over die panelen nog dit. Ik was destijds bij Bas in Reeuwijk op de hokken en zag daar een hele stapel infraroodpanelen staan. Ook daar werden ze allemaal weer van de hokken verwijderd.

Wij denken te vaak als mensen als het gaat om een aangenaam hokklimaat. Duiven denken daar gelukkig anders over. Op de open kweekhokken was het meermaals -10 graden in de winter. Wanneer ik dan ’s avonds ging kijken, zaten vaak beide partners op het nest.

Een goede vriend kopieerde mijn kweekhok en stuurde mij afgelopen jaar de bovenstaande foto. De duif zat in het voorportaal in een dikke laag sneeuw op haar nest. Duiven malen daar niet om, wij mensen wel.