Weetjes en feiten

We vervoeren elk jaar eitjes van alle leeftijden naar Friesland. Dat is al snel zo’n drie uur rijden, maar ondanks dat gebeurde het maar zelden dat die eitjes niet uitkwamen. Die worden trouwens vervoerd zonder ze warm te houden.

Verlegde eieren die drie dagen eerder uitkomen, dat is geen probleem. Duiven drie dagen langer laten broeden is daarentegen wel vragen om problemen.

Zelf jongen uit de eitjes pellen, begin daar niet aan. Gooi ze weg als ze niet op eigen kracht uit het ei kunnen komen, dat is een vroeg teken van zwakte.

Normaal moeten de jongen vrij snel na elkaar uitvallen. Althans, wanneer er geen vorst is geweest bij het leggen van het eerste en tweede ei. Anders kan er wel verschil optreden doordat ze gelijk op het eerste ei gaan broeden.

In dat geval kan je na het ringen beter het kleinere jong samenvoegen bij een kleiner jong van een ander koppel. Als je de grootste twee ook bij elkaar legt, groeit alles zonder problemen op en heeft dat geen nadelen voor hun kwaliteiten.

Koppelen

Bij de kweek- en vliegduiven heb je wel eens koppels die elkaar direct mogen. Andere hebben enkele dagen nodig voordat ze met elkaar door één deur kunnen. Het vreemde is dat de koppels die wat meer tijd nodig hebben, vaak eerder leggen dan de koppels die gelijk de broedschotel inkruipen.

Ik ben baas op het hok en bepaal wie met wie gepaard wordt. Soms kan dat enkele dagen duren omdat de duiven het niet altijd met mijn keuze eens zijn. Toch kunnen ook die koppels gewoon goede jongen geven. Dat duiven die vrij mogen koppelen beter presteren en betere jongen geven, geloof ik niet. Ik zie dat eerder als gemakzucht wat zelden tot succes leidt.

Ik heb lang geleden wegens tijdgebrek eens het zogeheten chaossysteem geprobeerd. Drie weken later zat er hier en daar één met eieren, de andere zaten los op de grond en hadden geen enkele aandacht voor het andere geslacht. Zelden heb ik zo’n slecht oude duivenseizoen gekend, dus dat was eens en nooit meer.

Hier brengen de vliegduiven gewoon twee jongen groot. Normaal broeden ze nog tien dagen na, maar dit jaar niet omdat het vliegprogramma later van start gaat.

Duiven moeten goed aan elkaar gepaard zijn en een goede band hebben om in het vliegseizoen succesvol te zijn. Duiven die problemen hebben met het grootbrengen van een koppel jongen, kan je missen als kiespijn.

Olympic Millennium

Olympic Millennium was een klasse apart op het vlieghok en laat ook zien dat haar doorkweek in meerdere generaties subliem is. Ze is zowel moeder, grootmoeder als betovergrootmoeder van mijn beste duiven van 2021. Men kan dit in de reportage op PIPA teruglezen bij de beste duiven van 2021.

Zoals ik vaker schrijf, draait alles om superduiven. Veel moeilijker is het spelletje niet. Ben je daar doorheen, dan degradeer je vaak tot doorsnee speler. Hieronder enkele nazaten van Olympic Millennium die het afgelopen jaar super presteerden:

  • Blue Jewel 21/138, werd 1e provinciaal Asduif (achter achterkleindochter).
  • Olympia, won de 1e prijs Duffel tegen 4.231 duiven (dochter).
  • National Millennium, werd 12e nationaal Asduif (dochter).
  • Olympic Rosa, werd 1e Gouden Crack FZN en won de 9e NPO Melun tegen 4.903 duiven (dochter).
  • Olympic Fairytail, won de 1e prijs Quiévrain tegen 4.678 duiven (dochter).
  • Olympic Rossi, werd 3e nationaal Asduif PIPA Rankings en 8e nationaal Asduif WHZB (kleinzoon).
  • Blue Flame, won de 1e prijs Niergnies tegen 3.642 duiven (kleindochter).
  • Witbuiks Best, won de 1e NPO Grand Prix Reims tegen 6.769 duiven in Afdeling 11 (449 km aan 1082mpm) en werd 4e nationaal Asduif Fondspiegel (achter achterkleindochter).

 

De 2e provinciaal Asduif jong in Oost-Brabant bij Comb. van Wanrooij (Geffen, NL) is ook een kleindochter van Olympic Millennium. Zij was toen gekoppeld aan Bingo.

Diezelfde Bingo gekoppeld aan een dochter van het Golden Pair is nu vader van Pure Gold, de 1e nationaal Asduif WHZB en 1e nationaal Asduif PIPA Rankings. Kortom, het lijkt allemaal niet zo ingewikkeld wanneer je over enkele superieure duiven beschikt.

Ik heb met Olympic Millennium met enkele topduiven samenkweek gedaan. Verder ben ik zuinig op dit soort duiven en kweek ik er zeker geen batterij jongen uit. Jongen uit haar, het Golden Pair en het Millennium koppel zijn voor eigen gebruik. Alleen zo blijf je bij de kampioenen en laat dat nu net mijn enige doelstelling zijn in de duivensport.