Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg

De kweekduiven hebben inmiddels een mooi stel jongen liggen. Hier en daar liggen er weer nieuwe eitjes in de bijgeplaatste broedschotels.

De mestschuiven maak ik elke dag zuiver. De mest zou ik met de hand kunnen wegnemen en dat terwijl de duiven nagenoeg buiten kweken. Dit betekent dat de darmflora van de ouders en hun jongen in orde is en dat het werkt om elke ochtend Origanum Red en Champions Mineralenmix over het voer te doen.

In de avond geef ik alleen de basismengeling zonder toevoegingen. Tenslotte doe ik twee ochtenden per week Prestavit over het voer voor de nodige vitaminen en eiwitten. In het kader van ‘houd alles zo simpel mogelijk’ voer ik alle duiven op deze manier.

Bij mij dus geen andere toevoegingen zoals tovo, P40, pinda’s, brood, katten-, honden-, groenvoer en weet ik het wat er nog meer verstrekt wordt in de hoop dat de jongen daarvan harder zullen groeien.

Het zijn en blijven gewoon duiven die hier middels uitgebalanceerd duivenvoer in een zo natuurlijk mogelijke omgeving (24 uur per dag frisse buitenlucht) grootkomen. Wie daarmee moeite heeft, vertrekt direct.

De vliegduiven zijn ook gekoppeld op de eerder beschreven manier. Dit verliep verder probleemloos, alles zit nu los en lijkt elkaar te liefkozen.

Gisteren werden er opnames gemaakt in het vlieghok waarin we met drie man vertoefden. Diverse camera’s en belichting op statieven, maar de duiven maalden er niet om. Ondanks dat er ook camera’s in hun bak stonden, vlogen ze daar gewoon in en uit.

Ik ben altijd rustig in het hok en pak mijn duiven eigenlijk nooit. Bang zijn ze echter ook niet. Als ik iets moet vertimmeren in het hok, doe ik dat gewoon waar de duiven bij zijn.

De meeste mails gaan nu over verlichting, dus bij deze: bij de kweekduiven brandt het licht elf uur per dag en bij de vliegduiven tien uur. Dit totdat het in de natuur even lang licht is, dan gaan de lichten weer uit. Uit eigen ervaring weet ik dat langer lichten een snellere leg geeft van misschien enkele dagen, maar ook sneller ruiende duiven.

Op de vraag of ik de eerste pennen trek, zoals sommige doen? Nee, alleen wanneer een pen gebroken is. Persoonlijk vind ik dat geheel tegen de natuur in en zie ik er geen enkel voordeel van in.

Ik heb al veel onzin voorbij zien komen. Men denkt vaak iets nieuws te hebben uitgevonden waardoor ze beter denken te gaan spelen. Maar ook voor die mensen geldt dat 85% van de duiven op het hok een slechte is en ondanks dezelfde behandeling als de overige 15%, alsnog slecht blijft presteren.