Doping

“De eerste staal positief (dus verboden stoffen) en de B-staal van zo veel hokken ‘ongeldig’ vanwege ‘te weinig mest?’”, schreef Schaerlaeckens. Ik denk dan: hoeveel mestmonsters zijn er van welke hokken genomen? Ze zouden de uitslagen van alle controles en die van de eerste staal openbaar moeten maken om hun eigen geloofwaardigheid te onderbouwen.

Stel men neemt 30 monsters en die zijn allemaal positief, dan lijkt het inderdaad een foute controle. Zouden er echter 10 negatieve monsters tussen zitten, dan zou ik zeggen: schors de andere 20. Duivensport beoefenen middels doping moet niet mogen. Die liefhebbers moeten zich schamen in plaats met hun borst vooruit op allerlei podia staan.

Volgens de tamtam gaat het over enkele bekende liefhebbers waarvan sommigen enkele jaren terug al met een positieve test zijn gepakt. Dat werd echter in de doofpot gestopt wegens financiële belangen van betrokken partijen. Ook dat is de hedendaagse duivensport, schijnbaar.

De controles die dit jaar in Nederland werden gehouden zijn in mijn ogen weggegooid geld. Die werden weken van tevoren aangekondigd. Als je doeltreffend wilt controleren, moet je dat mijns inziens onaangekondigd doen, bijvoorbeeld na het inkorven op een verzamelplaats.

Was eerst de pootjes van de duiven van de te controleren liefhebber en zet ze in een schone mand. Maak dat er leden van het afdelingsbestuur bij zijn en de liefhebber wiens duiven het zijn. Laat ze een half uur in de mand zitten, dan heb je voldoende mest en controleren maar.

Zoals het dit jaar gebeurde lijkt het meer op het spekken van de NPO-kas. We betalen allemaal extra geld per duif (en dat gaat op een heel jaar om serieus veel geld). Ik kan haast niet geloven dat al dat geld aan controles is opgegaan.