‘Eerlijk spel’

De NPO heeft het over eerlijk spel, maar dan moet je geen duivensport bedrijven. De duivensport kent nou eenmaal geen gelijkheid. Hier spelen de profs tegen de amateurs, dat gebeurt in geen enkele andere sport.

Als je gelijkheid nastreeft, moet er een aparte bond komen voor liefhebbers die professioneel met duivensport bezig zijn – vaak begeleid met grote budgetten en verzorgers – en degene die door tijdgebrek minder spelen maar daar toch hun wekelijkse plezier uit halen. In de meeste verenigingen zitten veel liefhebbers die eens in de 5 jaar een 1e prijs pakken omdat ze tegen enkele exceptionele hokken spelen.

Nu denkt men erover na om de overvlucht extra tijd te geven. Belachelijker dan dit kan je het niet bedenken. Zijn er überhaupt landen op de wereld waar ze zoiets toepassen? Gaat men bij een vlucht waarbij de snelheden boven de 1450mpm uitkomen dan ook de voorvlucht extra tijd geven?

In bijna alle afdelingen in Nederland zitten enkele professionele hokken op de overvlucht die wekelijks de gehele afdeling aan flarden vliegen met vaak grote aantallen duiven. Die hokken hoor je niet roepen om extra tijd, want die hebben naast veel vooral ook goede duiven. Hun overslaan gaat niet, dus die krijgen dan nog eens extra tijd toegeworpen om Jantje en Pietje ’tegemoet te komen’.

We kunnen allemaal wel raden wie daar het meeste bij gebaat zijn. Dat in de voorvlucht veel Jantjes en Pietjes hun duivenjas voorgoed aan de wilgen zullen hangen, daar heeft de NPO misschien niet aan gedacht.

Volgens diverse GPS metingen vliegt een duif zelden in een rechte lijn naar huis, maar de coördinaten zijn wel in een rechte lijn gemeten. Blijven de duiven even draaien boven de losplaats, dan heb je al een oneerlijke meting of verrekening van de tijd.

Kortom, ik heb zo mijn bedenkingen bij het motto ‘eerlijk spel in de duivensport’. Ze kunnen mijns inziens beter iets anders bedenken om de duivensport onder de aandacht te brengen of aantrekkelijker te maken voor de huidige leden in plaats van het wiel opnieuw uit te willen vinden.