Op de kaart

Max Verstappen zette ons landje gisteren weer in de spotlights. Met duiven gaat dat internationaal niet zo snel lukken, wij zijn nu eenmaal net als met onze boostercampagne het lachertje van Europa.

Alle 28 kweekkoppels hebben inmiddels eitjes. De eerste duiven legden hun eerste ei op amper 8 dagen en de laatste 6 dagen later. De eerste tien koppels lijken bevrucht, de rest bekijk ik deze week. De oudste duiven van 2015 hebben als eerste gelegd.

Persoonlijk boeit me dat niet zo. Ik zeg altijd: als ze op 21 dagen allemaal afgelegd hebben, doe je het goed in de winterkweek. Een vlotte of trage kweek geeft toch geen garantie voor toekomstig succes. Het feit is dat over drie maanden de hokken weer vol lopen met enkele talentjes en een hoop afval.

Afgelopen vrijdag zijn de 20 duiven die jaarlijks naar PIPA gaan gekeurd en op de foto gezet. Persoonlijk vind ik de kwaliteit van alle 20 duiven hoog. Ze hadden ook een goed keuringsrapport begreep ik; tien duiven kregen een 9 en de rest een 9.25, het hoogst haalbare.

Aan de afstamming ligt het sowieso niet, maar zoals altijd heb je ook een beetje geluk nodig met aankopen. Zelf plaats ik zulke duiven tegen mijn beste kwekers, dan weet ik snel wat erin zit. Een ezel op een renpaard zal vast en zeker een ezel geven en zelden een renpaard, zo zie ik dat.

Wel weet ik inmiddels dat je met zomerjongen een jaar langer geduld moet hebben, maar soms kweek je er gelijk goede uit. Dragon Rocket haalde ik in september en die werd met amper één pen gegooid toch in de winter gekoppeld. Eén van zijn eerste twee jongen won de 3e NPO Étampes tegen dik 30.000 duiven en de andere werd 2e nationaal Asduif.

Dit jaar zaten er ook twee plaatjes uit het Golden Pair met beide één pen gestoten. Een daarvan werd moeder van de 1e nationaal Asduif WHZB en 1e Asduif PIPA Rankings.