Dagje België

Vandaag maakte ik een ritje naar Frans & Dirk Maris uit Itegem, België. Voor mij één van de beste hokken van België op de zware halve fond.

Wij hadden eerder al een superzoon van Maxi (winnares 1e nationaal Argenton) gekocht, wat de doffer van het Millennium koppel werd. Vandaar dat we opnieuw contact zochten en nu huiswaarts keerden met een mooie dochter van de kersverse Olympiade duif op de nationale vluchten, Proxi.

Proxi is één van de beste duiven van Europa met 8x top 100 op de nationale vluchten in België. Ze is dus een kleindochter van Maxi. De duiven bij Maris zijn sterk verwant aan de Maxi-lijn, dus ideaal kruisingsmateriaal voor een verwante stam duiven.

Ze is tevens een kleindochter van Olympic Niels van Dirk van Dyck. Uranus van Willem de Bruijn is ook een kleinkind van Olympic Niels. Kortom, ook op andere hokken komen goede duiven voort uit goede.

In het kweekhok van Jan hadden we achteraf gezien al een halfbroer en zus van Proxi zitten, waar goede jongen uit voortkwamen. In Friesland hebben die zich reeds bewezen, in Brabant zijn ze nog niet getest.

De aangeschafte dochter van Proxi gaat op de samenkweek zoon uit Olympic Jozef van Eijerkamp x Dragon Girl onder het motto ‘goed x goed’. Met andere woorden, dochter 1e Olympiade dagfond België x zoon 2e Olympiade dagfond Nederland (waar natuurlijk 50% Rocket in vertegenwoordigd is, zoals ook in de succesvolle koppeling van het Millennium koppel).

Desalniettemin moet de uitval het zoals altijd goed maken en is er geen enkele garantie op succes. De duiven moeten bij je passen en ik was gelijk weg van deze duivin. Ik zit er niet heel vaak naast, maar de tijd zal het leren.