De laatste schoonmaak

Het weer is bagger buiten, dus ben ik maar gaan schoonmaken. Ik had alle jonge duivenhokken na het vliegseizoen en de paratyfuskuur al leeg en schoongemaakt, maar ze moesten nog worden ingespoten met Virkon S.

Ik ben er eerst met de stofzuiger doorheen gegaan en daarna met de brander. Vervolgens heb ik met 25 liter water en Virkon S de hokken goed natgespoten. Sommige vragen zich af of dit wel nodig is, maar ik doe dit al jaren. De jonge duivenhokken staan hier leeg van oktober tot eind januari.

Toen de hokken nog bij mijn schoonvader stonden, was ik echt maniakaal. Alle duiven werden de gehele winter in een volière in een loods geplaatst. De hokken reinigde ik met een hoge drukreiniger en kalkte ik daarna weer wit. Elk jaar. Gelukkig komt wijsheid met de jaren en zie ik nu in dat dit totaal overbodig was, maar destijds geloofde ik er heilig in.

We hielden die jaren maar 60 duiven de winter door, dus zoveel werk was het ook weer niet. In mijn hele carrière heb ik überhaupt nooit in het houden van veel duiven geloofd, toch zeker geen oude duiven. Destijds kweekte ik zo’n 120 jonge duiven, maar dat waren er zeker 30 minder toen de vluchten begonnen. Met een streng geselecteerd groepje van zo’n 30 duiven werden de NPO-vluchten vervlogen.

Nu dik 25 jaar later zijn de doelen veranderd en kan ik de hoofd- en bijzaken beter van elkaar scheiden. Ik doe alleen nog wat echt nodig is en verder zo min mogelijk poespas. Zo zocht ik het vroeger bijvoorbeeld in dovennetelthee met honing en druivensuiker en af en toe een mespuntje Ridsol S tegen tricho. Andere liefhebbers bonden de strijd aan met Neo-Cortef en Ledercort.

De duiven hield je vroeger wat gemakkelijker gezond. Persoonlijk denk ik dat de kwaliteit overal hoger was door de hardere selectie. Men hield in de contreien waar stevig gepould werd geen kostgangers aan. Weekenden waarbij men tussen de 500 en 1.000 gulden kon verdienen waren geen uitzondering.

Wormen en coccidiose

Medicatie moet je alleen gebruiken als het niet anders kan. Het is beter om ze eerst te laten onderzoeken. Wormen of coccidiose komen ze bij mij eigenlijk nooit tegen bij de jaarlijkse controle. Ik denk vanwege de Vloerdekkorrel op de hokken en omdat ik alle duiven dagelijks Origanum Red geef, wat zorgt voor een uitstekende darmflora.

Tricho

Verder weet ik inmiddels dat ik de duiven niet hoef te laten onderzoeken voor tricho wanneer zij jongen van ca. 8 dagen hebben. Ze zullen dat dan altijd wel vinden, weliswaar in kleine(re) mate. Vaak liet ik diezelfde duiven nadat de jongen gespeend waren nogmaals onderzoeken en was het volledig weg zonder dat ik ertegen gekuurd had.

Wel geef ik eind oktober preventief een kwart Flagyl aan alle duiven. Daarmee moeten ze het een jaar lang zien te redden, toch zeker de kweekduiven die verder met geen enkele duif in contact komen.

De vliegduiven geef ik bij twee nachten mand 1,5 dag B.S. van Belgica de Weerd om eventuele mandbesmettingen te ondervangen. Natuurlijk ga ik ook enkele keren op controle. Als ze echt iets vinden, dan grijp ik ook heus wel in.

One eye cold

Vroeger zaten we met het vliesje bij de jonge duiven, maar daar hoor je niets meer over. We hebben er one eye cold voor teruggekregen. Zelf los ik dit op door de duiven in manden te stoppen en die de gehele nacht in het hok te zetten met daarin een Koudijs rooktablet.

Dat one eye cold ontstaat door teveel licht in het hok is mijns inziens een fabeltje. Wanneer het eenmaal in de vereniging opduikt, krijgt iedereen er last van. Ik zie het dus eerder als een virus waarbij de duiven qua prestaties niets inleveren.

Zalf of druppel gerust als je daarin gelooft. Ik heb dat eens geprobeerd met Virgan, wat niets meer dan een hoop geklieder was zonder enig resultaat. Uitroken werkt bij mij nog altijd het beste.

Bij een goede vriend liep het uit de hand en ontwikkelde het zich tot stevige ornithose. Na het zien van wat foto’s heb ik hem een kuur aangeraden met Orni-Chlam en zijn duiven waren er daarna snel weer bovenop.

Vandaar dat je met bepaalde dingen beter niet te lang afwacht. Uitzieken moet je aan de concurrentie overlaten. Individuele jonge of oude duiven die hier iets krijgen worden overigens snel verwijderd. Een heel hok behandelen voor één duif gaat hier namelijk niet gebeuren.