Vele wegen leiden naar Rome

Duivenmelkers zoeken graag een uitweg voor hun mindere prestaties. Je wil niet weten wat ik in al die jaren voor onzin gehoord heb. Liefhebbers aan de westkant roepen dat de oostkant in het voordeel is. Wie aan de oostkant woont, roept dat de westkant bevoordeeld is. Mensen in de overvlucht roepen dat de voorkant altijd voordelig zit en vice versa. Ga zo maar door.

Ik heb geluk, want ik lig volgens sommige het gunstigst van iedereen. Want, ik woon zogezegd centraal. Ik woon echter niet op een eiland, want ik word in een straal van 10 km omgeven door duivenmelkers. Je zou denken dat die allemaal even ‘gunstig’ wonen.

Verder heb je de categorie liefhebbers die hun duiven elke dag een andere kleur drinkwater geven en denken dat het daarmee te halen is. Ook is er een categorie liefhebbers die bij het inkorven altijd gele, blauwe of zwarte handen hebben van allerlei oog- en neusdruppels die ze hun duiven geven.

Dan nog de liefhebbers wiens garage op een dierenwinkel lijkt zoveel verschillende zakken voer er open staan. Als je het allemaal zover moet zoeken ben je de energie echt in de verkeerde zaken aan het steken. Laat mij het maar gewoon lekker simpel houden en mijn aandacht in de duiven zelf steken.

Men zegt wel eens: “Jij schrijft alleen maar dat het in goede duiven zit”. Wat moet ik anders? Leugens vertellen? Ja, goede duiven zijn veruit het belangrijkst. Als je die niet meer hebt, heb je er opeens geen verstand meer van. In elke wieler- of sportploeg krijgt men dezelfde begeleiding, maar alleen de talenten winnen de wedstrijden en de rest vult het blad aan.

Een goede begeleiding met dito voer en bijproducten is iets anders dan lukraak allerlei ‘tovermiddeltjes’ toedienen. Bijproducten zijn er in mijn ogen om een goede basisweerstand op te bouwen en niet om je duiven ‘sneller te laten ruien’ of ‘de kweek beter te laten verlopen’. Dat gebeurt vanzelf als je duiven gewoon gezond zijn.

Om collectief goed te presteren, moet de cirkel rond zijn. Dit begint zoals gezegd met goede duiven in combinatie met een uitgebalanceerde mengeling, goede bijproducten en een verlucht en zeker niet overbevolkt hok. Daarbij lijkt een klam hok in de winter beter te zijn dan een kurkdroog hok.

Als liefhebber moet je dan alleen je ogen openhouden en de plannen uitstippelen hoe te koppelen. De deur opentrekken en de duiven het zelf uit laten zoeken tijdens de kweek is de grootste onzin die ik ooit heb gehoord. Bezit je een hok duiven die heel familiair zijn omdat de meeste duiven uit bepaalde lijnen komen, dan moet je gericht koppelen.

Maar goed, dat is hoe ik er over denk. Een ander zal vast andere gedachtegangen hebben en dat is natuurlijk prima. Vandaar dat meerdere wegen naar Rome leiden. Een ieder is vrij om te handelen naargelang zijn of haar gevoel.