Ben ik nu gek?

Ik las in Het Spoor der Kampioenen dat men later wil beginnen in verband met roofvogels, alsof die enkele weken later opeens geen trek meer hebben in duiven.

Het grillige weer werd ook genoemd, alsof dat in mei, juni of juli niet grillig kan zijn. Begin augustus kan het extreem warm zijn als ze met de jonge duiven willen starten. Wat heb ik machtig mooi weer gekend met een vroeg voorjaar in april. Eerlijke vluchten met wind op kop.

Waarom zou je vroeg gaan kweken of opleren? Later met de oude duiven starten betekent dat je langer met die duiven doorvliegt. Daardoor heeft men straks onvoldoende tijd om hun jonge duiven fatsoenlijk op te leren.

Inmiddels weten we dat oude gezamenlijk met jonge duiven lossen tot grote problemen leidt. Dus wat gaan we doen? Inderdaad, oude met jonge duiven toestaan. Kortom, ik voorspel dat er net zoveel jonge duiven worden verspeeld als anders. Ik heb daar geen scholing voor nodig, alleen gezond verstand. Iets wat sommige bestuurders ook wel hebben, maar dus niet altijd gebruiken.

Begrijp me niet verkeerd, maar geleerd zijn of bedrijven gerund hebben is iets anders dan over een vliegprogramma beslissen. Daar is een ander soort ervaring voor nodig. Het was beter om wat allround hokken die al jaren top presteren te raadplegen in plaats van Facebook schreeuwers die nooit iets gepresteerd hebben en uit verveling anderen afkraken. Nog erger is het om een poll te raadplegen die zodanig is opgesteld dat alle antwoorden dezelfde richting uitwijzen.

Het wordt duidelijk waar de belangen liggen als je een vliegprogramma maakt met 6x meerdaagse fondvluchten en nog één optioneel. Het was beter om alles af te zetten naar het aantal ingekorfde duiven per vlucht. Ik zou zeggen: zet er drie jonge duivenvluchten bij waarvan twee boven de 400 km, dat is zeker geen geldverspilling.

5x dagfond en 5x meerdaagse vluchten is van oudsher. Vaak hebben we een extra vlucht geprobeerd, maar nooit was er deelname. Aan 7x vitesse en 7x midfond hebben de vitesse/midfondspelers meer dan genoeg, ze kunnen immers ook nog 5x nalijn vluchten spelen.

Daarbij gaat mijn voorkeur uit naar eerst vitesse afwerken voordat we aan het mid- en dagfondprogramma beginnen. Dit voorkomt dat het voor de kleine liefhebber een puinhoop wordt om hun duiven te splitsen of alweer terug te trekken. Voor liefhebbers met meer dan 100 duiven zijn er mogelijkheden genoeg in dit programma, maar de grootste groep heeft deze aantallen niet en kan die ook niet betalen.

Bij de jonge duiven moet men gewoon 12x vluchten neerzetten. Iedereen is gebaat bij drie vluchten boven de 400 km centraal in de afdeling. In zo goed als elke reportage kan je dat lezen, alleen het bestuur wil dat schijnbaar niet zien.

Bij gebrek aan beter zitten we vast aan een groep die de duivensport niet vooruit gaat helpen. Het lijkt alsof we allemaal zijn ingedommeld door mooie praatjes en alles maar accepteren. En ik maar denken dat een bestuur er is voor de leden. Onjuist, want dan hadden we dit vliegprogramma nu niet gehad.

Ik moet op mijn eerdere woorden terugkomen, maar we zijn inderdaad beter af zonder nationaal vliegprogramma. Het lijkt erop dat de afdelingen beter zelf hun eigen programma kunnen uittekenen in plaats van mee te gaan in deze opgelegde quatsch.