Op zoek naar kwaliteit

Als je vooruit wilt blijven gaan, moet je vooral ook op je hoede blijven en af en toe jezelf versterken. Zelf haal ik niet veel duiven meer bij. Alleen het beste is goed genoeg, maar die zijn vaak onbetaalbaar.

Nationale Asduiven, NPO-winnaars en provinciale 1e prijswinnaars heb ik zelf al, dus mezelf versterken is lastig. Om die reden doe ik de laatste jaren vaker aan samenkweek met exclusieve duiven en dat heeft me geen windeieren gelegd.

Het is moeilijk om te bepalen waar de goede duiven zitten, omdat de concurrentie niet overal hetzelfde is. Zo moet je jezelf ook zeker niet laten leiden door de media, vaak hebben die voorkeurshokken die alle aandacht krijgen.

Ik weet inmiddels als geen ander dat er heel wat miskende hokken zijn die niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Daartegenover staan heel wat hokken die teveel aandacht krijgen naargelang hun jaarlijkse prestaties.

Het is niet zo moeilijk om ieder jaar één of twee vluchten op te rollen. Het is een veel grotere kunst om er iedere vlucht bij te zijn, ongeacht de afstand, windrichting en zonder absurde aantallen duiven mee.

Ik zal me nooit meer versterken bij hokken die zich gespecialiseerd hebben op één bepaalde afstand. Het liefst haal ik uit duiven die tegen grote aantallen duiven nationaal of provinciaal kunnen winnen en niet enkel en alleen in samenspelen of regio’s.

Daarbij hebben hokken die wekelijks vroeg vliegen – terwijl de wind niet altijd in hun voordeel staat –mijn belangstelling. Die duiven kunnen zich oriënteren als geen ander. Maar goed, ook dan is er geen garantie op succes.

Degene die zogezegd alleen maar goede uit een bepaald kweekkoppel kweekt, kan je maar beter niet serieus nemen.