Kampioen

Iedereen heeft zo zijn eigen kijk op goede duiven of hokken. Je kan met twee goede duiven bijvoorbeeld aangewezen kampioen worden op een bepaalde discipline. Wil je over een geheel jaar op alle disciplines bij de kampioenen staan, dan heb je meer dan twee goede duiven op je hok nodig.

Zo zijn er betrekkelijk weinig duiven die een geheel seizoen geen steken laten vallen. Vroeger kon je met een prijsvlieger die er altijd wel was kampioen worden, maar daar red je het nu niet meer mee. Tegenwoordig moeten de meeste prijzen 1:10 behaald zijn met meerdere malen 1:100.

Dit geldt ook voor het onaangewezen kampioenschap. Je moet dan elke week vroeg pakken met meerdere duiven, waar je bij het aangewezen kampioenschap alleen twee getekende hoeft te pakken en dat hoeft niet altijd vroeg te zijn.

Asduiven daarentegen moeten er wel elke week staan. De generale Asduiven hebben mijn voorkeur, want die moeten vanaf april tot half september presteren. Voor mij zijn dat de echt goede duiven.

Ik vind daarbij dat elk Asduif kampioenschap moet gaan over alle vluchten zonder aftrekvlucht, alleen dan krijg je duidelijkheid wat de beste duiven zijn.

Zo vind ik op eigen hok dat minimaal een derde deel van de gekorfde duiven 1:10 moet draaien en minimaal de helft 1:4, wil je enigszins redelijk gepakt hebben.