Pluimentijd

De rui is stevig gestart bij de oude vliegduiven, bij de jonge duiven vooralsnog alleen pennen. Ik maak me daar nooit zo druk om, vaak zie je dat de jongen geleidelijk beginnen te ruien tegen half oktober.

In ruiversnellers geloof ik niet. Je kan ze schraal voeren met gerst, dan gooien ze zich vast iets sneller kaal, maar daar ben ik zelf geen voorstander van.

De rui is een natuurlijk proces, daarom verander ik niet van voeder en krijgen ze volop te eten. Ze krijgen de tijd om te ruien, want ze worden toch pas na half januari gekoppeld. In onze mengelingen zitten voldoende granen en zaden om een perfect verenkleed te ontwikkelen. Samen met de Champions Mineralenmix, Origanum Red en Prestavit komt dat prima in orde.

We moeten 12 maanden per jaar werken aan een goede immuniteit. Een goede darmflora is daarvoor essentieel en dat kan alleen door zo weinig mogelijk van voeding te veranderen en zo min mogelijk medicatie toe te dienen. Daarbij moet je de duiven voorzien van zoveel mogelijk frisse lucht.

In karnemelk toevoegen geloof ik ook niet, dat heb ik allemaal geprobeerd zonder resultaat. De hokken die dat niet kregen, ruiden even snel. Sedochol is wel een goed product. Zodra ze inpluimen totdat ze daar mee klaar zijn en hun laatste pen eruit hebben, geef je dat het beste om de dag.

De duiven zitten hier nog niet op tal, er lopen er nog een paar extra rond. Niet zozeer omdat ik de bakken vol wil hebben, maar omdat ze het gewoon goed hebben gedaan. Dit is ook te zien aan het grote aantal Asduiven Jong, de eerste 15 in het samenspel, bijvoorbeeld.

Ook bij de oude duiven een hoop Asduiven, daar blijven er 20 van zitten (voornamelijk jaarlingen). De lichting van 2020 deed het erg goed als jong en de beste daarvan deden het ook super als jaarling.

Vandaag start de 10-daagse Baytril kuur, gevolgd door de enting met een dode entstof. Een week later krijgen alle duiven een kwart Flagyl en een luisdruppel van Schroeder in hun nek.

Zo krijg ik ook veel mails of ik op forums wil komen of van herintreders of ik ze kan begeleiden. Ik kom er niet aan toe om op elke mail te reageren, daarbij zet ik hier al jarenlang bijna dagelijks uiteen hoe ik alles doe. Dit is allemaal terug te vinden, bijvoorbeeld via de zoekfunctie op deze site.

Wat forums betreft: mooi voor degene die zich geroepen voelt of om aandacht verlegen zit, maar ik ben nu eenmaal graag thuis bij mijn gezin en ga zelden weg. Zo denk ik ook over de vaak langdradige prijsuitreikingen waar ik met mijn rugklachten te lang moet zitten en dus zelden zin meer in heb.