Kampioenenboeken

De kampioenenboeken van de vereniging en het samenspel zijn binnen. Zoals de meeste wel weten, boeien die mij weinig. De Generaal Asduiven daarentegen wel. Generaal Asduiven zijn duiven die het van april tot september op alle vluchten, afstanden en omstandigheden laten zien. De ‘diehards’ dus.

De samenspel kampioenschappen zijn de enige waar met gelijke wapens gestreden wordt qua afstand en ligging. Bij nationale kampioenschappen zoals WHZB, De Allerbeste en PIPA Rankings is dat niet zo. Daar heeft iedereen zijn eigen puntentelling. Zo willen ze in Nederland van iedereen een kampioen maken, wat niet altijd goed is.

Ik neem zo’n kampioenschap niet serieus. Vaak worden de punten uit samenspelen gehaald en we weten inmiddels dat men in het ene samenspel de 1e kan hebben en in het andere niet eens blad raakt, ook al vliegt men in dezelfde afdeling. Om die reden interesseren alleen de wedvluchtprestaties mij. Nationale kampioenschappen krijgen pas interesse zodra ze de punten uit de afdelingen halen.

De Gouden Duif is een eerlijke competitie, alleen doet die mij aan vroeger denken. Degene die instuurden, werden kampioen bij WHZB en de FZN. In het huidige digitale tijdperk zou men alles automatisch bij moeten houden, dan krijg je een heel ander beeld.

De nationale vluchten zoals in België hebben mijn voorkeur. Deel Nederland op in vier sectoren en vlieg elke zware mid-, dagfond en overnachtvlucht in vier nationale secties. Verder alle versnippering ertussenuit.

De duivensport wordt hier aantrekkelijker en betaalbaarder van. Daarbij is er geen andere optie, binnen 5 à 10 jaar moet het wel zo. Laat die oude garde de zaak dus niet al teveel stagneren en kijk vooruit naar de toekomst.