De laatste kans

Er zijn 65 jonge duiven onderweg naar Châteaudun.

De jongen hebben acht wedvluchten gehad, dat zijn er veel te weinig om goed te kunnen selecteren. Daarom verdwijnen er veel potentieel goede duiven naar de poelier en dat is te wijten aan het vliegprogramma. Ik vind dat ze minimaal twaalf wedvluchten moeten spelen – en minstens driemaal boven de 400 km – om fatsoenlijk te kunnen selecteren.

Het gros van de liefhebbers is juist bezig om duiven over te houden, maar dat is niets voor mij. Ik kan er slecht tegen om de gehele winter tegen een duif aan te kijken waarvan ik weet dat hij niets gepresteerd heeft. Ik timmer dan liever een bak dicht in plaats van bij.

De zogenaamde duivenkeurders zullen aan de bak moeten dit najaar om bij liefhebbers die met de handen in het haar zitten de duiven te selecteren en ze ijdele hoop te bieden.

Alles doorhouden is hier geen optie. Dat het selecteren moeilijk wordt, is een feit. Het kaf is al weg en wat er nog zit komt uit goede koppels. Zij staan me aan, anders waren ze al lang weggeweest.

Ik selecteer volgende week nog op gevoel en de rest mag door de rui komen, die selecteer ik van het najaar nogmaals. Zo zullen er ook wel wat verhuizen naar liefhebbers die ook vorig jaar de bevlogen jongen hebben gehaald. Ook daarvoor geldt: als ik er niets in zie, gaan ze gewoon naar de poelier en niet naar een ander om die valse hoop te geven.

De rest kan rustig de rui in en krijgt eenmaal daags eten en drinken, gewoon de basismengeling (80% Championsmix en 20% NPO-mix). Hier voeg ik Origanum Red en Champions Mineralenmix aan toe en klaar. Tweemaal per week meng ik er nog een schep Prestavit bij en eenmaal per week een schep Octavit, zo maak ik dat restantje van het vliegseizoen op.

De duiven krijgen hier altijd maar eenmaal per week een bad en gaan gewoon twee keer per week de lucht in voor een training, de gehele winter door. De schapjes uitkrabben doe ik maar één keer per week. De Vloerdekkorrel vervang ik na het ruiseizoen.

Verder alles aan het hok zoveel mogelijk open, behalve als het regent. Selecteren op gezondheid doe ik 12 maanden per jaar. Alles wat niet in de pas loopt, wordt verwijderd. Je hebt nu eenmaal sneller duiven te veel dan te weinig, is mijn opinie.