Het najaar breekt weer aan

Een duivenseizoen vliegt voorbij. Het selecteren kan weer bijna beginnen, al zal dat moeilijk zijn. De 28 oude duiven die hier nog zitten, hebben haast allemaal voldaan. Bij de jonge duiven worden nu enkele op zicht verwijderd, de rest ziet er top uit. Deze komen allen uit de betere koppels, dus dat zal meer werk zijn. Tenzij de laatste drie vluchten doorslaggevend zijn.

Het lijkt deze zaterdag wel een vlucht te worden waar niemand zich kan verschuilen. Een noordenwind en 352 km voor mij en bij Jan in Friesland 100 km verder (“nationaal vliegprogramma”, hmm…). Ze moeten dan nog wel durven lossen, dat moet je anno 2021 maar afwachten in onze afdeling.

Voorbereidingen rui en winter

Na 12 september krijgen alle duiven die nog aanwezig zijn preventief een tricho tablet (1/4 Flagyl) en een luisdruppel. Aansluitend volgt een 10-daagse paratyfuskuur met dit jaar Baytril. Eens in de 3 à 4 jaar geef ik 10 dagen Baytril. In de overige jaren pak ik een ander product om gewenning tegen te gaan.

Na de 10-daagse kuur worden ze gevaccineerd met een dode paratyfusenting en worden de hokken schoongemaakt en ingespoten met Virkon S.

Ook na het vliegseizoen krijgen alle duiven dagelijks Origanum Red en Champions Mineralenmix over het voer. Tevens krijgen ze tweemaal per week Prestavit, de gehele winter lang. Ze hebben deze eiwitten en vitaminen nodig voor hun nieuwe verenkleed en ter ondersteuning in het kweekseizoen.

Eigenlijk doe ik het zo al jaren en dat bevalt me prima. Duiven met slechte pennen of pluimen ken ik niet, ze komen hier altijd perfect door de rui. Er zijn er wel bij die hun eerste pen nog moeten laten vallen.

Na de onderhoudskuur in september krijgen de duiven geen enkele vorm van medicatie meer tot mei/juni 2022. Alleen volop verse lucht en altijd open hok in de winter.