De basis

Als de basis goed is, kan je daar jaren mee vooruit. Zo stonden in de afdelingswinnaar van Jan in Friesland wederom Blue Rocket en Miss Goldnugget (moeder Super Rossi en dochter Young Witbuik) aan de basis.

Duiven bijhalen blijft mijn hobby, maar ze gaan er vaak net zo snel uit als dat ze gekomen zijn. De laatste jaren kies ik vaker voor samenkweek, zodat de helft van de aanwinst een eigen duif is.

Je moet ook weer niet teveel nieuw bloed bijhalen, want je weet nooit wat die onder de leden hebben. Daarbij vervuil je de eigen stam sneller dan je denkt als je een duif die aardig wat gekost heeft, te lang tegen je eigen beste duiven laat kweken.

Hier zijn de meeste duiven verwant aan elkaar geraakt door selectie. Niet op bouw of afkomst, maar op prestaties. Je ziet dan dat de prijswinnende duiven veelal uit dezelfde lijnen komen. Bouw, ogen en pluim boeien mij niet. Wat heb je aan een mooi gebouwde duif die perfect gesloten is en een super oog heeft, maar amper blad kan raken?

Selecteren in de hand doe je vaak op persoonlijke voorkeur van dingen die je ziet of voelt. Je kan echter niet zien of voelen of het een goede wordt. Vandaar dat bij handselecties ongetwijfeld geregeld goede duiven naar de pot worden verwezen.

Hier geldt wel een selectie op gezondheid en na het seizoen dus op behaalde resultaten op het vlieghok. Een enkeling krijgt het vertrouwen als de prestaties niet doorslaggevend zijn.

Jaren als deze maken selecteren lastig. Je bent verplicht meer jonge duiven jaarling te laten worden, omdat ze niet op hardheid getest zijn met deze minivluchtjes. Ze kunnen nu super zijn en het boven 400 km af laten weten. De toekomstige dagfond en zware midfond duiven laten zich echt niet zien op deze korte loopjes. Je ziet dat ook bij overnachtjongen, die halen nu het blad niet eens.

Vandaar dat de NPO na zou moeten denken om volgend jaar een mooi jonge duivenprogramma te maken met enkele vluchten boven 400 km voor de kortste afstand. Laat de nalijn gelijk opgaan met alleen snelheidsvluchtjes, dan kunnen de mensen die angst hebben duiven te verspelen voor de nalijn kiezen en liefhebbers die wel hun jongen willen testen, dat doen op het jonge duivenprogramma.

Nu zie je dat de ene groep het voor de andere verpest en dat kan nooit de bedoeling zijn van een gezamenlijke hobby zoals de duivensport.