Bijna 10 jaar terug in de tijd

Vroeger keek ik enorm uit naar de NPO-klassiekers voor jonge duiven. Ik sliep de nacht ervoor niet of nauwelijks. Ik herinner me Orléans 2012 nog goed. De duiven kwamen de vluchten daarvoor super en verkeerden in bloedvorm.

Ik besloot de duiven al op woensdagavond bijeen te laten. Op het moment dat ik de duiven wilde pakken, liep mijn vrouw het hok in. Er stonden controleurs aan de poort. Eerst dacht ik aan een controle voor mijn bedrijf, maar nee, het was een dopingcontrole.

Nu had ik daar al ervaring mee. In ‘97 en ‘98 won ik NPO Bourges, de vlucht waar ik destijds warm voor liep. In ‘99 won ik de 5e NPO Bourges. Bij het binnenbrengen van de klok had de gehele vereniging een smile van oor tot oor. Ik was namelijk in de verzamelloods gecontroleerd op doping.

Je hebt in aanloop naar Orléans natuurlijk liever geen mensen door je hok struinen om mest. Ik moest de duiven nog in de manden steken om ze in te korven. Toen ze weg waren, dat dus snel gedaan. Eenmaal in het lokaal, leek het of de manden leeg waren. Je zag niet één duif zitten door de 1-vaksmanden, die waren allemaal gaan liggen. Toen ik aan de beurt was, nam ik ze uit de manden en ze waren drijfnat. Bezweten en opgeblazen tot en met.

Het was voor mij duidelijk; niemand ging voor mij pakken. Die nacht niet geslapen en om 5u was ik klaar voor de dag des oordeels. Het werd een knaluitslag met vijf duiven in de eerste acht NPO tegen 7.795 duiven. Ik had er 45 mee en won 41 prijzen, waarvan 9x per honderdtal. Zoiets kon alleen door een plan te hebben en dat vanaf het spenen consequent uit te voeren.

Twee weken erna was het weer Orléans en werd ik verslagen door een duif die ik had weggegeven aan een vriend. Desalniettemin won ik zeven duiven in de eerste zestien NPO. De dopingcontroles waren overigens negatief, net als in 1999, 2010, 2012, 2015 en 2021.

Die geschonken duif aan die vriend kwam uit Blue Rocket, die in 2010 de 4e nationaal won van een loodzware Orléans (waarvan ik de snelste had tegen 60.000 duiven). Een andere dochter van Blue Rocket is de duivin van het Millennium koppel, waarvan de nazaten nu verantwoordelijk zijn voor de uitslagen van de laatste vier jaar.