Nog vijf te gaan

We maken ons langzaamaan weer op voor het weekend. De duiven zien er top uit, alleen het weer is lastig. Ze kunnen niet altijd los op de momenten dat ik wil, maar het is niet anders.

Afgelopen zaterdag kwam Mike van De Duif de trofee nog brengen. Dit was net voordat de duiven moesten komen, dus snel even in ontvangst genomen, het kon niet anders. Wel een mooie geste dat ze zelf alles langsbrengen. Van onze afdeling moet ik nog van twee jaar vazen krijgen, bijvoorbeeld.

Jaren terug moest ik lachen om het programma bij Jan in Friesland en nu lacht hij ons uit. Hij speelt nog 285, 285, 373, 445 en 472 km versus wij 243, 328, 355, 328 en 450 km. Zo gek is het in Brabant, terwijl bij Jan de verliezen in de afdeling veelal stukken groter zijn. Wat een bangeriken in Brabant.

Ik had het er gisteren met Ronald Veenendaal over. Het mooiste zou zijn dat er twee competities komen en dat de nalijn tegelijkertijd start met de jonge duiven, begin juli. Op de nalijn alleen 145 km en bij de jongen gewoon een oplopend programma met enkele keren boven de 400 km.

Nu wordt het spel bij een groot deel van de jonge duivenliefhebbers ontnomen door een stel bangeriken die zelf elk jaar dezelfde fouten maken en niet verder durven spelen uit angst een duif te verliezen. Voor die groep is een gelijklopende nalijn dan ideaal.

Op deze wijze kan iedereen het spel krijgen waar hij contributie voor betaalt. Ik neem aan dat er ook niet één dagfond of overnachtliefhebber zit te wachten op vluchten van 400 km voor de dagfond en 650 km voor de overnacht? Waarom dan wel de jonge duivenspelers elk jaar afranselen? Gun ieder zijn spel en doe bij de NPO eens iets waarvoor je bent aangesteld in plaats van je enkel bezig te houden met aankomende Olympiades of feestavonden.

Heel veel liefhebbers jammeren op dit moment dat ze hun duiven niet binnenkrijgen. De duiven zijn door de wind vanachter totaal niet moe en tel daar de veel te korte afstanden bij op.

Pakweg 30 jaar geleden moesten de duiven het met mindere kwaliteit voer en producten doen, maar vlogen ze veel grotere afstanden met concoursen die stukken langer duurden. Toen verspeelden we ook regelmatig duiven door rampvluchten her en der en waren er ook roofvogels en adeno.

We hadden toen alleen nog geen Facebook. Nu roepen mensen daar al ‘rampvlucht’ terwijl de prijzen nog niet eens af zijn. Ook in België kennen ze dit fenomeen nu en dierenwelzijn houdt de boel daar nauwlettend in de gaten. Geef gekken een uitlaatklep en je krijgt de grootste problemen.