Een blik op de toekomst

2024… Niet het einde van de wereld hoop ik, maar de kans is groot dat het einde van de duivensport dan wel nabij is. Zo ben ik benieuwd wat 2022 zal brengen met in het verschiet het later starten met oud en jong, minder vluchten en tal van trainingsvluchten waar geen hond aan meedoet.

Op die manier kan men het jonge duivenspel beter afschaffen en gewoon een nalijn programma maken. In augustus 4 weken 150 km en klaar, want anders krijgen ze het vervoer technisch niet rond om zowel jong als nalijn op één avond in te manden. De overnachtspelers doen niet anders, dus dan is iedereen tevreden en hebben we in september allemaal de hokken nog vol.

Vervolgens komt 2023. Binnen 6 weken moeten de duiven naar ruim 300 km. Een paar keer wind op kop of één slechte vlucht en alle duiven die al 1,5 jaar op de hokken zitten, zakken door het ijs. Reden: geen ervaring in de omgang met erbarmelijke omstandigheden.

Moord en brand schreeuwt men dan op social media, wegens de vele verliezen van onervaren jaarlingen. De verantwoordelijken voor het verwoesten van het jonge duivenspel zullen er dan aan moeten geloven.

De volgende stap is het inkorten van de afstanden bij oude duiven tot maximaal 150 km voor jaarlingen. De groepslossingen worden vervangen voor deur-voor-deur lossingen in verband met de angst voor verliezen.

Ja, ik zie het somber in, maar helaas zit ik niet vaak ver van de waarheid. Dit is wat je krijgt als mensen die nergens verstand van hebben, beslissingen nemen. Nu wordt een enquête ingezet om hun gelijk af te dwingen. Diezelfde enquête heeft meermaals aangetoond dat mensen verder willen spelen met de jongen, maar dan stoppen ze hem zo ver mogelijk weg in een la.

Tja, duivensport. We staan aan de afgrond. Nog 5 weken ‘genieten’ en daarna moeten we afwachten hoeveel leden er nog zijn in 2024! Maar of dit NPO-bestuur iets bij kan dragen aan het behoud daarvan… De meeste bestuursleden zouden beter moeten weten, zij zijn de 70 gepasseerd en hebben de mooie tijden van duivenspel meegemaakt. Ze schijnen dat de jongere generatie helaas niet te gunnen.

Het nationale vliegprogramma afschaffen is nog het beste idee. Nu staan alle afdelingen elkaar in de weg aan de grens, omdat men gelijk begint. Een mooie vlucht voor de één betekent een slechte vlucht voor de ander, wegens te laat lossen.