Bijzonder zwak

Uiteindelijk is het bericht daar, afkomstig van een zwalkend bestuur:

Vervolg Vliegprogramma Jonge Duiven

3/8/2021

Het bestuur heeft toch besloten om het vliegseizoen niet te verlengen. Einddatum blijft 11 september zowel voor de jonge duiven als de natour. Motivatie van dit besluit:

– oorspronkelijke datum van het nationale vliegprogramma blijft 11 september

– vakanties van liefhebbers en bestuursleden zijn op deze einddatum afgestemd

– jachtseizoen in Frankrijk opent medio september (duiven zijn dan niet beschermd)

Voor komend weekend gaan we met de jonge duiven naar Niergnies (lossing mede gezien de verliezen van afgelopen weekend weer in 2 groepen) inkorven derhalve op vrijdag 6 augustus.

De heren moeten op vakantie, dat hebben ze wel verdiend. Het was slimmer geweest om dat zinnetje uit de motivatie te houden. Die motivatie van het jachtseizoen, daar zullen we het maar niet over hebben. Een mooi excuus.

Een te vroege lossing afgelopen weekend heeft wederom tot gevolg dat we niet verder spelen dan 180 km. Niergnies is de slechtste losplaats die we kunnen treffen. Péronne was 10x beter geweest. In één keer alles los, dan had men het verdere vliegprogramma aan kunnen houden. Het scheelt maar 36 km, dat is geen enkel probleem met de voorspelde zuidwestenwind.

Ze hebben vorige week al in twee groepen gelost en alweer ging het mis bij Rayon 3 en 4. Van je fouten moet je leren, zeggen ze. Bij sommige komt dat helaas niet aan, dus gaan ze weer maar eens in twee groepen lossen.

Ik hoop dat de NPO niet meegaat in deze beslissingen en geen losvergunning afgeeft. Ze proberen immers ook alle regelwetgeving omtrent het nationale vliegprogramma te ontwijken.

Ze hadden mijn inziens het vliegprogramma moeten laten zoals het was, dat vonden ook de meeste leden van de vliegprogramma commissie. Het bestuur – dat meermaals heeft aangegeven met niemand anders rekening te houden dan zichzelf – besloot echter anders.

Het op voorhand onnodig afgelasten van een heel weekend vorige week en zich verschuilen achter het IWB advies die zelf nergens van wisten, was een slechte zaak en een enorme blunder. Een teken van onkunde, misschien wel.

Als mensen ervoor kiezen om de nalijn te spelen met hun jongen omdat hun voorbereiding niet goed heeft uitgepakt, kan ik dat begrijpen. Om vervolgens ook anderen die wil op te leggen en hun spel te ontnemen, gaat echter te ver.

Voor de nationale kampioenschappen schakelt ons bestuur hun leden op voorhand uit, puur omdat ze zelf geen belang hebben. Een vakantie plannen is kennelijk belangrijker. Het is uitermate jammer voor alle duivenliefhebbers die sinds april bezig zijn om hun jonge duiven voor te bereiden op een mooi seizoen.

Dit is duivensport anno 2021 in Brabant en voor vele is de maat vol!!! Met dit ledental zouden zes afdelingen meer dan genoeg zijn, dan kan men ook gelijk de oude garde vervangen voor mensen met frisse ideeën. Zo niet, dan moet ik nog zien of men hier over 5 jaar nog met duiven speelt. Werk aan de winkel voor het dagelijkse NPO-bestuur!