De derde race

Inmiddels zijn er heel wat tevreden gebruikers van onze mengelingen en bijproducten in binnen- en buitenland. Veel liefhebbers hebben daar ook dit jaar NPO-zeges mee behaald.

Voor onze zoon is dit geweldig nieuws, hij heeft er inmiddels een goed lopend bedrijf in waar hij erg veel uren in steekt naast zijn dagelijkse werk. Voor de duiven zelf kan ik hem nog niet bekoren, maar dat hij op deze manier betrokken is bij de duivensport, is natuurlijk fantastisch.

Henk Marsman stuurde bijvoorbeeld de onderstaande mail:

Goedemorgen Jeffrey,

Mede door jullie voer schema en producten een 1e Npo Lorris en tevens Grootmeester dat weekend. Zie het spoor van vorige week.

Groet Henk Marsman Zwartsluis

Jonge duiven

De jonge duiven gaan zaterdag voor de derde keer de mand in voor 143 km, terwijl men in België Vierzon speelt. Ze zitten hier nog bijeen, ik scheid ze nooit voordat ze verder dan 250 km worden gespeeld. Vaak zijn ze dan te fel op de korte afstanden en komen ze vanachter terug als het een waaivlucht is.

Zo moeten we afwachten wat er vandaag uit de hoge hoed wordt getoverd voor de rest van het vliegprogramma. Eén ding is wel zeker: we draaien met zijn allen helemaal door. Zo wil men later met de jongen beginnen en het probleem van de verliezen nog groter maken in het jaar erop.

Ik heb nog nooit zoveel oude duiven verspeeld als in de laatste jaren. De gemiddelde overnachtspeler verspeelt vaak meer dan de helft van zijn oude duiven, alleen daar wordt geen woord over gerept. Zij nemen dat voor lief.

De fanatieke jonge duivenspelers zijn nu de dupe van gemakzuchtige liefhebbers die elk jaar weer dezelfde fouten maken.

Natuurlijk verlies ik ook een deel van de jongen, maar mij hoor je daar niet over. Ik neem dat net als die overnachtspelers voor lief. De NPO moet er wel rekening mee houden dat jonge duivenspelers ook contributie betalen om hun plezier te behalen. Het draait nu eenmaal niet alleen om verre oude duivenvluchten waar men tegenwoordig ook een hoop duiven op verliest.

Ik blijf van mening dat een goede vooropleiding belangrijk is. Kleine kinderen beginnen toch ook niet gelijk op het voortgezet onderwijs?

Het is nu zelfs zo gek dat een afdeling de jongen deze week gewoon over liet staan, enkele kilometers hiervandaan, terwijl het prachtig weer was om te lossen. Het lijkt wel alsof men totaal ontspoord is en geen beslissingen meer durft te nemen uit angst om enkele duiven te verliezen.

Ik blijf van harte een jonge duivenspeler, maar ga mijn grenzen wel noodgedwongen bijstellen. Ik heb nu meer chagrijn dan plezier met telkens weer die veranderingen van het vliegprogramma. Volgend jaar zit hier gewoon een fikse ploeg oude duiven klaar waar ik meer aandacht aan ga besteden.

Vliegprogramma jonge duiven

Zo was het beter om serieuze liefhebbers mee te laten denken om een goed vliegprogramma in elkaar te steken. Zoals ik al aangaf, is dat de huidige garde al diverse jaren niet gelukt. Zo ontving ik onlangs de volgende mail:

Hoi Peter vraagje zou het niks zijn om met jouw passie en connecties in de landen om eens een vliegprogramma te maken gr Jan

Ik heb dat al eens gedaan, maar ook toen werd er niets mee gedaan. Mijn voorstel zou zijn om begin juni te starten met opleervluchten van 30-75 km. Vervolgens vanaf de derde week van juni de eerste prijsvluchten van 55 km voor de kortste afstand tot 150 km voor de verste afstand in de afdeling.

In juli zou men van 150 km voor de kortste afstand tot 250 km voor de verste afstand in de afdeling kunnen spelen en in augustus van 200 km voor de kortste afstand tot 400 km voor de verste afstand. In de eerste drie weken van september 420 km voor de kortste afstand tot 500 km voor de langste afstand in de afdeling.

Als men de nalijn begin augustus mee laat starten, kunnen de liefhebbers die niet verder willen spelen op de nalijn verder gaan met het kortere werk en houdt men zo iedereen tevreden.