Vijf voor twaalf

Duivenmelkers kampen met een enorm probleem; zij zitten vast aan een organisatie waar ze niet vanaf kunnen. In Brabant besloten ze op woensdag om de jonge duivenvlucht van 140 km af te gelasten. Dit is alweer de tweede, want de eerste vlucht ging ook al niet door.

Veel liefhebbers gaan stoppen of zijn al gestopt omdat hun spelvreugde voortdurend wordt verpest. Deze organisatie is grenzeloos en niet te stoppen. De liefhebber vecht tegen de bierkaai. De leden die ik heb gesproken zijn woest, maar kunnen dat niet kwijt bij Brabant 2000 omdat zij daar niet op reageren.

Je houdt duiven om ermee te spelen. Als men absoluut niet kan lossen, rijd er dan mee terug? De liefhebber betaalt dit, immers. Wie niet wil spelen, houdt ze gewoon thuis. Nee, onze sportzomer is verziekt. Enerzijds door het weer, anderzijds door dergelijke beslissingen.

Deze beslissing staat ook de rest van het seizoen in de weg. Ik moet nog zien of we met de jonge duiven voorbij Parijs geraken. Straks moeten ze noodsprongen gaan maken met een alternatief programma, wat ook nog elke week zal wijzigen als het weer daar enige aanleiding toe geeft.

Voor de liefhebber die nog in aanmerking wilde komen voor nationale kampioenschappen, is alles ontnomen. Het excuus:

Het bestuur heeft zojuist besloten de wedvlucht Quiévrain voor de jonge duiven van komend weekend af te lassen. Het welzijn van de duiven in combinatie met de adviezen van het IWB voor zowel de zaterdag als zondag spelen hierbij een voorname rol. Bovendien hebben we vervoer technisch en organisatorisch een probleem om een wedvlucht op vrijdag mogelijk te maken.

Transport door Bauwens zou het chauffeursprobleem kunnen oplossen. Men zal er toch over na moeten denken om dit aan een externe organisatie over te gaan laten, om te voorkomen dat dit in de toekomst vaker ons duivenspel in de weg staat.

Op zaterdag en zondag op advies van het IWB afgelasten, daar kan ik best inkomen. Maar dit moet dan voor heel Nederland gelden en niet voor één afdeling. Als we met 20+ graden en een kleine kans op een regenbui niet kunnen spelen, dan vraag ik mij af wanneer dan wel.

Na dit weekend zal het bestuur van Brabant 2000 inzien dat er genoeg loskansen waren, vooral op zondag. Het IWB zal dan wel weer de schuld krijgen en niet het eigen beleid. Ik blijf erbij dat mensen die zelf geen duiven houden of in concours hebben, niet zulke beslissingen zouden mogen nemen. Zo zouden bestuursleden die toevallig zelf veel jongen zijn verloren vorige week, zich nu ook niet moeten laten leiden door emotie.

Het weer op zondag volgens MeteoBlue: