Verstandige praat

De dagfond werd gedomineerd door Koopman en Hooymans duiven, dat zag je vooral in Afdeling 7 en 10. Die duiven kunnen goed uit de voeten met deze zware omstandigheden, alleen treffen we die niet zo vaak.

Eind jaren ‘90 waren hier de duiven van het Teletekst koppel niet te kloppen op de zware NPO-vluchten voor jonge duiven. Op de lichtere vluchten kwam ik echter tekort, vandaar dat er naar snellere duiven werd gezocht om in te kruisen. Ik wil nu eenmaal van 100 tot 700 km presteren.

Mijn dagfond duiven van afgelopen weekend zijn inmiddels allemaal terug, dus dat viel mee. Helaas heb ik na zondagochtend 10u geen jonge duif meer terug gehad.

In België worden ze verstandig. De volgende beslissingen werden genomen voor de jonge duivenwedstrijden:

  • Qua maximum aantal duiven in de manden, stapelhoogte en drinkbakjes.
  • Snelheid: maximum 22 duiven in rieten en plastieken manden – maximum 24 duiven in aluminiummanden.
  • Kleine halve-fond: maximum 20 duiven in rieten en plastieken manden – maximum 22 duiven in aluminiummanden.
  • Stapelhoogte met 1 rij verminderen.
  • 2 drinkbakjes/mand.
  • Qua lossing uur: na 12u00 ’s middags zullen geen duivenlossingen meer worden uitgevoerd.

 

Vroeg lossen levert de minste problemen op, dat schreef ik eerder al. In de windrichting je excuus zoeken, daar geloof ik niet in. Of het nu oost, zuidoost, zuidwest of kopwind is, duiven moeten daar mee omgaan. De ene keer is de wind voor het ene rayon beter, de andere keer voor het andere.

Je kan nu eenmaal niet altijd in het voordeel willen zitten en daarbij moet je het met een ongunstige wind in je eigen regio zoeken. Draaien ze daar wel vroeg en je bent er niet bij, dan ligt het aan jezelf en niet zozeer aan de wind.