Beladen programma

Ik hoor dat er hier en daar toch nogal wat jongen zijn nagekomen op zondag, gelukkig valt de schade enigszins mee. Ca. 20% verliezen moet je voor lief nemen bij de eerste keer grote mand. Hier zijn er zeven weg en enkele hadden wat draden geraakt.

Voor aankomende zaterdag wordt een noordenwind voorspeld. Ik zeg je nu al dat er dan veel minder verliezen zijn dan bij wind mee.

Hier begint het echte werk eigenlijk pas in augustus wanneer de vier rayons gezamenlijk los gaan. Tot die tijd is het rustig blijven en de duiven voorbereiden op de aankomende vluchten die tellen.

De oude duiven vliegen zaterdag La Souterraine (634 km). Eigenlijk zou 650 km de maximale afstand voor de verste afstanden moeten zijn op het einde van het seizoen, dan zou de deelname groter zijn. Nu zijn de duiven overal vermoeid en de mensen geloven het wel.

Over 14 dagen staat Ruffec nog op het programma (695 km). Ik geloof niet dat er dan meer dan 700 duiven weg gaan in Brabant. Dat is veel te beladen voor de dagfond. Vijf vluchten is genoeg.

Bij de jonge duiven lijken het elk jaar minder en kortere vluchten te worden. Bij de oude duiven daarentegen brengen ze er juist een dag- en overnachtvlucht bij waar zo goed als geen deelname op is. Wie dat begrijpt, mag het mij uitleggen.

Daarbij start de nalijn hier 14 augustus, dus de duiven die afgelopen weekend hun laatste midfondvlucht hebben gehad, zitten dan 5 weken stil en beginnen volop te ruien. Maar goed, het zal wel aan mij liggen.

Dat er beter over het vliegprogramma nagedacht moet worden, staat vast. Dat degene die het voor dit jaar in elkaar hebben geknutseld het voor volgend jaar beter aan mensen met een andere visie over kunnen laten, lijkt me op zijn plaats.