Nog over verliezen

Ik lees veel mails over verliezen overal, ook van duiven die vaak zijn opgeleerd. Nu kan je niet bij een ander op het hok kijken, maar in de meeste van die mails komt het woord ‘adeno’ voor.

Kwaliteit, voorbereiding, gezondheid, stress van de eerste keer vrachtwagen, atmosferische storingen? Niemand weet wat de exacte reden is.

Of je nu in mei, juni, juli of augustus begint, je ontkomt niet aan verliezen op de eerste vluchten. Na enkele keren grote mand lijkt het mee te gaan vallen, zelfs van de verdere vluchten.

Eén ding is zeker: hoe later je de jongen ‘s ochtends lost, hoe groter de problemen zijn. Wat hiervan de reden is weet ik niet, maar ik heb het te vaak zien gebeuren om toeval te zijn.

In België steekt one eye cold al de kop op, dit zal in eigen land binnen enkele weken ook het geval zijn. Zalven, druppelen of donker zetten helpt niet. Verergeren is de beste methode. Des te sneller en massaler ze het krijgen, des te eerder je er vanaf bent.

Adeno kan je ook maar beter zo snel mogelijk krijgen, dan ben je na een gedegen kuur van een week van de meeste ellende verlost. Ook hiervoor geldt dat triggeren de oplossing is. Vroeg stresssituaties creëren door een pokkenenting met het kwastje of vroeg beginnen met opleren. Vaak zie je na een slechte opleervlucht dat adeno toeslaat.

De rota-enting helpt zeker tegen sterfte – althans, op eigen hok – maar voorkomt adeno niet. Dit heb ik inmiddels zelf wel ondervonden.