Schade opnemen

Gisterochtend om 9u waren gelukkig alle duiven thuis bij mij. Ik begrijp dat er links en rechts nogal wat op de dool zijn.

Persoonlijk houd ik mijn hart vast voor de jonge duiven. Het weer belooft de komende weken niet goed te worden en ook de eerste jonge duivenvlucht lijkt niet best. Het duurt nog wel twee weken, maar toch.

Het is tegenwoordig altijd wel wat. Als het niet te warm is om te lossen, dan is het wel dat ze niet durven te lossen omdat er bewolking in de lucht hangt.

Hier zijn de jonge duiven voldoende afgericht op zo’n twintig na waar ik nog mee moet beginnen. Ook die gaan gewoon mee op het jonge duivenprogramma, al zal dat niet gelijk op de eerste vlucht zijn.

Er zijn tal van liefhebbers die te voorzichtig of bang zijn geweest om te beginnen met opleren. Toen ze eenmaal wilden starten, kregen vele af te rekenen met adeno. Nu zitten zij twee weken voor de eerste prijsvlucht met jongen die nog niet van huis zijn geweest.

Ik begin altijd vroeg met opleren en dat kost vaak pluimen. Nu heb ik gisteren tijdens het paratyfus enten de jongen opgeschreven en geconcludeerd dat die uit de beste koppels er nog zitten. Die uit de probeerkoppels en aangeschafte duiven zijn bijna allemaal verdwenen.

Soms haal je te snel en te vaak duiven bij. Ik denk zelf ook wel eens dat het gras bij een ander groener is. En dan moet je weten dat ik alleen uit de beste duiven iets haal en dan nog valt het op enkele uitzonderingen na niet mee.

Zo heb ik ook de bezem door het vlieghok gehaald. De beste jongen van vorig jaar hebben zich dit jaar allemaal weer van voren laten zien. De groep die daaronder presteerde, hangt er nu weer onder en daar is inmiddels flink in geselecteerd.

Ik mis dit jaar teveel ervaren tweejarige duiven, maar dat was eigen keus om die naar het kweekhok te brengen. In een zwaar seizoen als dit heb je die als vliegduiven gewoon nodig.

Dat het om uitzonderlijke kwaliteit draait, is zeker. Althans, met mijn spelsysteem moeten de jongen gewoon tweemaal per honderdtal vliegen. Wie dat niet kan, moet je eigenlijk geen kans geven.

Natuurlijk kunnen dat goede of zelfs betere kwekers worden dan hun hard presterende broers of zussen, want ze hebben dezelfde genen. Toch is hier het doel niet om meer duiven te gaan houden, eerder minder, al vlieg ik graag met een stevige ploeg jongen om in te kunnen selecteren.

Het is jammer dat het jonge duivenseizoen de laatste 10 jaar naar de vaantjes is geholpen. Elke afdeling zou eigenlijk in twee groepen moeten lossen. Wil men op de kortste afstand 450 km spelen, dan is het op de langste afstand over de 500 km en dan beginnen die weer te mopperen.

Persoonlijk vind ik dat jonge duiven 3x boven de 400 km moeten vliegen om te zien wat erin zit. Nu moet je ze een jaar langer aanhouden om ze als jaarling boven de 400 km alsnog te verspelen of erachter te komen dat ze het niet kunnen.

Een wilde bond oprichten zou het mooiste zijn. Eentje die mogelijkheden biedt aan mensen om jonge duiven verder te testen en door te spelen tot de laatste week van september, met gesponsorde prijzen. De meeste jonge duiven missen simpelweg de hardheid op de vluchten.