Wederom een regenweekend?

Het lijkt erop dat de condities dit weekend beter zijn dan ze op voorhand hadden voorspeld. Ik verwacht dat ze morgenvroeg al kunnen lossen, al lijkt het zondag te worden. We gaan het zien.

De jonge duiven zijn aan hun opleerprogramma begonnen. Gisteren hebben ze op hun derde opleervlucht 30 km voor de kiezen gehad. Ze moesten één voor één thuis zien te geraken. De jonge duiven blijven vanaf nu 1 à 2x per week op 30 km.

Natuurlijk kost zo’n spartaans opleerprogramma pluimen, maar daar kijk ik niet naar. Als er één thuis kan komen, moet de rest dat ook kunnen. Mits ze gezond zijn, natuurlijk.

Ik ben niet het type dat 20x op pad gaat en dan nog maar op 10 km zit. Ik steek mijn tijd liever in andere dingen. Meerdere wegen leiden echter naar Rome, dus iedereen moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt.

Uiteindelijk zijn er per gekweekte lichting maar een handjevol goede duiven en dat is aangeboren en niet aangeleerd. Anders zouden er wel meerdere goede opstaan.

Zo was ik bij een topspeler met veel duiven. Hij had amper tien duiven van 2 jaar oud in de vliegploeg, terwijl er ieder jaar honderden zijn gekweekt. Om maar aan te geven hoe weinig goede duiven we kweken met zijn allen ieder jaar.

Bij de oude duiven presteerde de gebroken poot het om alweer tegen de draden te vliegen. Hoe dom kan je zijn. Je kan wel raden dat hij hier niet meer tot de favorieten behoort. Ik heb het niet op duiven die ergens tegenaan vliegen of overal binnen wandelen.

Mocht het een keer zwaar zijn, dan zoeken die het eerste het beste hok op om binnen te kruipen. Maar zoals altijd zijn er uitzonderingen, al is dat vaak wel bij liefhebbers die niet verder spelen dan 400 km.